bird
donderdag 25 april | 09.45 uur

Concreet plan voor huisvesting op terrein Heeren van Suylighem

16-12-2020 16:40
uur
Door: Britta Alink
zuilichem1-5
Foto: Bommelerwaardgids

ZUILICHEM – Op het terrein van de Heeren van Suylighem komt huisvesting voor maximaal 150 personen: 135 arbeidsmigranten en 15 ‘spoedzoekers’ en/of starters. Eigenaar Aart van Veen krijgt 500.000 euro voor geleden schade.

Dat heeft wethouder Gijs van Leeuwen woensdagmiddag bekend gemaakt. De gemeenteraad is dinsdagavond geïnformeerd tijdens een besloten vergadering. De inwoners van Zuilichem hebben woensdag een brief van de gemeente ontvangen.

Verzet
De afgelopen weken heeft de gemeente intensief overlegd met Van Veen. Van Veen wil al jaren huisvesting voor arbeidsmigranten mogelijk maken op het terrein bij de entree van het dorp. De eerste plannen waarin gesproken werd over ruim 300 arbeidsmigranten stuitten op groot verzet van de inwoners, die zich hebben verenigd in de Zuilichemse Bewoners Belangen (ZBB).

Logiesfunctie
Om een einde aan de onrust te maken besloot de gemeenteraad vorig jaar om de ‘logiesfunctie’ op de Heeren van Suylighem tijdelijk te schrappen. Die logiesfunctie is inmiddels weer terug en de eigenaar heeft in maart van dit jaar een nieuw principeverzoek ingediend.

Maximaal 150
Door de veranderde regels van de gemeente Zaltbommel kan hij nu nog maximaal 150 mensen huisvesten, in plaats van 350 tot 400. “Van Veen heeft schade geleden doordat wij de logiesfunctie hadden afgepakt en hij nu minder mensen kan onderbrengen”, licht Van Leeuwen toe. “Daarnaast zijn de bouwkosten nu hoger dan anderhalf geleden. Ook zijn de duurzaamheidseisen voor de nieuwbouw strenger, waardoor hij meer kosten moet maken.”

Schadevergoeding
Binnenkort tekent de gemeente een vaststellingsovereenkomst met Van Veen, waarin onder andere de schadevergoeding van een half miljoen euro is opgenomen. Daarna kan gestart worden met het nieuwe bestemmingsplan.

Van Leeuwen is blij dat er overeenstemming is bereikt met de eigenaar van Heeren van Suylighem. Ook de Dorpsraad en ZBB zijn vorige week over de plannen geïnformeerd.

Boerderij-achtig
Van Leeuwen vindt dat er een mooi plan op tafel. Het huidige pand wordt compleet gesloopt. “De nieuwbouw krijgt waarschijnlijk een ‘boerderij-achtige’ setting”, licht hij toe. “Er komen drie gebouwen, die in U-vorm gebouwd worden. Er komt een interne beheerderswoning en er komen voorzieningen zoals een trapveldje en tafeltennistafels. Elke kamer krijgt een eigen badkamer en keuken.”

Geen chalets
Op het terrein komen geen chalets, zoals die in eerdere tekeningen te zien waren. Volgens Van Leeuwen wilden de inwoners van het dorp dat liever niet en is aan die wens tegemoet gekomen.

Als alle procedures vlot verlopen zou de bouw van het complex ongeveer na de zomer kunnen beginnen. Met de huisvesting van deze arbeidsmigranten is het probleem in de gemeente Zaltbommel niet opgelost. Er zijn veel meer woningen nodig dan deze 150.

Andere locaties
Op dit moment zijn er ook plannen voor grootschalige huisvesting (maximaal 150) van arbeidsmigranten op het Meulenhuis in Bruchem, op het terrein van A2 Logistics in Gameren en aan de Parallelweg in Zuilichem. Aardbeienkweker Dutch Berries heeft voorzichtige plannen om werknemers te gaan huisvesten op eigen terrein. Hier zijn steeds meer tuinders in de Bommelerwaard over aan het nadenken. “We zullen uiteindelijk nog meer locaties nodig hebben”, zegt Van Leeuwen. Zaltbommel heeft bepaald dat er maximaal twee grootschalige locaties per kern mogelijk zijn.

Houtskoolschetsen
Op dit moment zijn er nog geen concrete tekeningen van het nieuwe complex in Zuilichem. “Alleen nog maar ‘houtskoolschetsen’”, aldus de wethouder. Hij vindt dat de bewoners van de nieuwe huisvesting werkzaam moeten zijn in de gemeente Zaltbommel en niet bijvoorbeeld in Waalwijk. “We gaan proberen daar als gemeente op te sturen”, zegt hij.

Informatiebijeenkomst
Op 6 januari is er een informatiebijeenkomst voor de inwoners van het dorp, waarschijnlijk een digitale bijeenkomst, waarbij de plannen gepresenteerd worden.

Raad van State
Het is voor de gemeente belangrijk dat het nieuwe bestemmingsplan uiterlijk 15 januari in procedure gaat. Dat heeft te maken met het nog lopende beroep tegen het eerdere bestemmingsplan waarin de mogelijkheden voor logies waren ‘wegbestemd’. Na 15 januari doet de Raad van State hierover uitspraak.

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt het plan en de overeenkomst donderdagavond 17 december tijdens de gemeenteraadsvergadering. “We vragen de gemeenteraad om voor de zekerheid uitstel te vragen bij de Raad van State”, aldus Van Leeuwen. “En we hopen op 14 januari het nieuwe bestemmingsplan te publiceren.”

Britta Alink

 

Tags

heeren van suylighem,huisvesting arbeidsmigranten