bird
donderdag 25 april | 21.08 uur

Certificaat ‘dementievriendelijke organisatie’ voor gemeente Maasdriel

24-09-2021 17:00
uur
Door: Martin van Hemert
IMG_6010-1
• Wethouder Anita Sørensen ontvangt het certificaat uit handen van Jan Sinot van Alzheimer Nederland.

MAASDRIEL – De gemeentelijke organisatie van Maasdriel is dementievriendelijk. Dat vindt de stichting Alzheimer Nederland, die daarvoor op donderdag 23 september het certificaat ‘dementievriendelijke organisatie’ uitreikte aan wethouder Anita Sørensen (Zorg & Welzijn).

De reden voor het certificaat is volgens de gemeente dat het onderwerp dementie bespreekbaar wordt gemaakt in Maasdriel én omdat er informatie wordt verstrekt aan inwoners die daar behoefte aan hebben.

Wethouder Sørensen weet dat er op jaarbasis ongeveer 20.000 mensen in Nederland een vorm van dementie krijgen. "Het is dus van belang dat we dit onderwerp bespreekbaar maken zodat we inwoners kunnen ondersteunen die zelf, of in hun directe omgeving, te maken krijgen met dementie. Ik ben er trots op dat we dit certificaat hebben ontvangen. Het is een waardering van onze aanpak door Alzheimer Nederland."

Training

De afgelopen maanden hebben medewerkers van het klantcontactcentrum, de buitendienst, het gebiedsteam sociaal domein en wethouder Sørensen de training ‘GOED omgaan met dementie’ gevolgd. Het doel van die training is kennis opdoen en handvatten bieden om dementie te herkennen en hier passend op te reageren. De letters GOED staan voor geruststellen, oogcontact maken, even meedenken en dankjewel.

Geheugensteuntje

Een van de handvatten die we voor onze inwoners hebben ontwikkeld is het ‘Geheugensteuntje’. In deze folder, een samenwerking van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, Welzijn Bommelerwaard en Bibliotheek Rivierenland, vindt de lezer bruikbare informatie over dementie. De folder is door Bibliotheek Rivierenland en Welzijn Bommelerwaard toegevoegd aan hun ‘Geheugensteuntje’ informatiekoffer.

Iedereen die met dementie te maken krijgt kan deze koffer gratis lenen via Bibliotheek Rivierenland. In de koffer zitten boeken, dvd’s en folders over geheugenproblematiek. Ook aan jonge kinderen is gedacht. In de koffer zitten boekjes waarin wordt uitgelegd wat dementie is. Dit helpt bij het begrijpen wat er met bijvoorbeeld opa of oma gebeurt.

Alzheimer Nederland

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat de bevolking steeds ouder wordt, stijgt het aantal Nederlanders met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie.

Meer informatie over dementie is te vinden op: www.samendementievriendelijk.nl of www.alzheimer- nederland.nl

Tags