bird
vrijdag 19 april | 19.12 uur

Campagne tegen drugslabs in buitengebied

20-04-2021 13:15
uur
drugs-1
• Vorig jaar ontmantelde de politie in het hele land meer dan honderd drugslaboratoria. (Foto: Adobe Stock)

BOMMELERWAARD – De gemeenten Zaltbommel en Maadriel starten samen met Meld Misdaad Anoniem (M) de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’.

De actie is bedoeld om mensen te waarschuwen voor de gevaren van drugslabs in het buitengebied en om de mogelijkheid van anoniem melden via M. onder de aandacht te brengen.

Sythetische drugs
Vorig jaar ontmantelde de politie in het hele land 108 laboratoria waar synthetische drugs zoals xtc en crystal meth werden geproduceerd. Dat is een toename van twintig procent ten opzichte van 2019. Ook in Gelderland en Noord-Brabant worden steeds vaker drugslabs aangetroffen.

Doelwit
Eigenaren van loodsen en andere lege panden zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. In ruil voor grote geldbedragen wordt hun pand verbouwd tot drugslab, met alle gevolgen van dien. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die drugslabs met zich meebrengen”, zegt burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel. “Het is aanlokkelijk om een ruimte of loods te verhuren, zeker als het water de verhuurder aan de lippen staat. Maar de oproep is echt: doe het niet.”

Levensgevaarlijk
Volgens Van Kooten zijn drugslabs ‘levensgevaarlijke, chemische fabriekjes. “Daar willen we onze inwoners voor waarschuwen. Ook vragen we hen verdachte signalen te melden, dat kan ons allen een hoop ellende besparen. En het stelt ons in staat om hard op te treden tegen dit soort criminele activiteiten.”

Verleidelijk
Ook burgemeester Pieter van Maaren van Zaltbommel begrijpt dat het ‘grote geld’ voor verhuurders soms verleidelijk is. “Zeker in deze tijd, waarin de impact van het coronavirus op ondernemers enorm is”, zegt hij. “Maar uit het criminele circuit ontsnappen is moeilijk. Men kan maar één keer nee zeggen. Het is daarom belangrijk dat mensen weten aan wie zij verhuren, dat zij zich bewust zijn van de gevaren en het melden wanneer ze een situatie niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem.”

Anoniem
Als mensen een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem, dat is het telefoonnummer van de melder niet zichtbaar. M. noteert geen persoonsgegevens, het meldpunt is volledig onafhankelijk en anoniem. M. stuurt de melding door naar de politie en andere partners. Jaarlijks komen er zo’n 17.000 meldingen binnen.

Opgelost
Dankzij die meldingen worden dagelijks zaken opgelost en criminelen, wapens en drugs opgespoord. “Anoniem melden helpt echt bij het aanpakken van criminele activiteiten”, benadrukt Van Maaren.

Melden bij M. kan via telefoonnummer: 0800-7000 of op: www.meldmisdaadanoniem.nl

 

Tags

meld misdaad anoniem,drugs maasdriel,drugs zaltbommel