bird
dinsdag 23 april | 07.29 uur

Cambium-leerlingen maken blikjeskunstwerk: 'Afval heeft meerdere kanten'

23-06-2022 14:44
uur
Door: Martin van Hemert
160622_CambiumBlikjesLR
V.l.n.r.: Carlijn van Werven, Otis Rademakers en Dolf Driessen bij (een deel van) het blikjes-kunstwerk. Foto: Mariska van Brakel

ZALTBOMMEL - Diverse tweedejaars havo-leerlingen van het Cambium College leggen momenteel de laatste hand aan hun blikjes-kunstwerken. Het project is voor de leerlingen een behoorlijke eye-opener. 

In mei 2021 doen Frits van der Schans en Joris Baudoin een oproep. GroenLinks-fractievoorzitter Van der Schans heeft door de jaren heen duizenden blikjes gevonden in de natuur in en rondom zijn woonplaats Bruchem. Deze verzameling begint echter in de loop der tijd behoorlijk veel ruimte in beslag te nemen. Hij wil er van af, maar heeft geen idee wat hij met al die blikjes moet.

Tótdat kunstenaar Baudoin zich bij Van der Schans meldt. Geïnspireerd door kunstwerken van de Ghanees El Anatsui - die gebruik maakt van allerlei restmaterialen -  komt de Heerewaardense kunstenaar met het idee om ook van de blikjes een kunstwerk te maken. Maar wie gaat dat kunstwerk maken?

Artistieke punten
Op die vraag luidt het antwoord; de tweedejaars havo-leerlingen van Cambium College, locatie Buys Ballot. Samen met Baudoin komen ze tot vier verschillende ontwerpen; een zeeschildpad, een gezicht en twee verschillende planeten. Carlijn van Werven (14) uit Zaltbommel, Dolf Driessen (14) uit Varik en Otis Rademakers (13) uit Well zijn drie van de Cambium-leerlingen die al weken met het project bezig zijn.
Carlijn is zich goed bewust van het verhaal achter het project: "Je kunt iets moois maken van dingen die je vindt, je hoeft het niet meteen op de grond te gooien." Dat beaamt Dolf: "Afval heeft meerdere kanten, ook artistieke punten. En als je er toch niks mee wil doen, gooi het dan op zijn minst in de prullenbak."

Naar eigen zeggen waren Carlijn, Dolf en Otis zich er altijd al wel van bewust dat er veel afval in de natuur wordt gedumpt, maar toch zijn ze tijdens het project geschrokken: "Als je bedenkt dat dit tienduizend blikjes zijn die uit de natuur zijn gehaald, dan merk je dat het er echt teveel zijn." "En deze blikjes komen ook nog maar uit één dorp, niet eens uit heel Nederland", vult Dolf aan.

Bewust
Na een periode van vallen en opstaan hebben de leerlingen nu nog een halve week de tijd om hun kunstwerken af te maken. Maar wanneer is het project nou helemaal geslaagd? Otis: "Als er gewoon meer opgeruimd wordt en mensen blikjes uit zichzelf oprapen." Dolf reageert: "Ik denk niet dat we zo'n grootschalige impact hebben met dit kunstwerk, Otis. Het is vooral ons doel dat iedereen zich meer bewust wordt van zwerfafval."

Op 28 juni worden de kunstwerken - die alle vier in de school komen te hangen - feestelijk onthuld, in het bijzijn van ouders en docenten.

Tags

blikjeskunst,Cambium College,Joris Baudoin,Buys Ballot