bird
vrijdag 29 maart | 07.41 uur

Buurtzorg Rossum viert vijfjarig bestaan

03-05-2021 09:30
uur
Door: Britta Alink
buurtzorg1-1
• Het team werkt vanuit een kantoortje in Rossum. (Foto: aangeleverd)

ROSSUM - Zeven (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden vormen samen het Buurtzorgteam Rossum voor de dorpen Rossum, Hurwenen, Alem en Heerewaarden. Deze maand bestaat het team precies vijf jaar.

"Thuiszorg betekent tegenwoordig veel meer dan iemand helpen met steunkousen of medicijnen toedienen", vertellen verpleegkundige Sasha van Willigen en wijkverpleegkundige Eva van Doornmalen. Zij werken samen met hun collega's vanuit het kantoortje op het terrein van fietsenwinkel en benzinepomp Juijn in Rossum.

Zelfsturend
Het team is met als alle Buurtzorgteams in Nederland 'zelfsturend'. Dat betekent dat er géén manager is, geen hiërarchie. "Met elkaar bepalen we zelf hoe het loopt, hoe we het organiseren", vertellen de twee collega's. "We nemen zelf een nieuwe collega aan als dat nodig is, bespreken welke zorg een cliënt nodig heeft, doen de planning. We beslissen alles met elkaar. Dat geeft veel vrijheid, maar het moet wel bij je passen. Want het vraagt ook veel toewijding en verantwoordelijkheid."

Goede band
Grootste voordeel van op deze manier werken is volgens Eva dat de medewerkers van Buurtzorg een goede band op kunnen bouwen met hun cliënten. Want zodra een team te groot wordt, dus meer dan ongeveer tien medewerkers heeft, wordt het team gesplitst en het gebied verdeeld.

Zeven teams
Op die manier zijn in de Bommelerwaard al zeven teams ontstaan. "Wij kennen onze cliënten en de cliënten kennen ons", vertelt Eva, die ook casemanager dementie is. "Wij signaleren het als het bij iemand minder goed gaat, als iemand een beetje vergeetachtig wordt of als een mantelzorger het niet meer aankan. Dan gaan we met die mensen in gesprek om te kijken hoe we kunnen helpen en vooral om er achter te komen wat de cliënt zelf graag wil."

Signaalfunctie
De medewerkers van Buurtzorg hebben dus een belangrijke 'signaalfunctie'. "Verzorgingshuizen zoals we die vroeger kenden, bestaan niet meer", licht Eva toe. "Dat betekent dat wij met complexe situaties te maken krijgen. De kinderen wonen vaak verder weg, werken allemaal. Dan is begeleiding heel belangrijk. We willen inspelen op wat de mensen zelf graag willen en kijken hoe we dat goed kunnen organiseren."

Inbreng
Cliënten hebben veel inbreng bij hun eigen zorg. "Niet iedereen vindt het fijn om om half acht op te staan", geeft Sasha als voorbeeld. "Dus als het mogelijk is, dan kunnen wij best pas om half tien 's ochtends langskomen. Dat proberen we in te plannen."

Corona
Het coronavirus heeft hun werk er natuurlijk niet makkelijker op gemaakt. "Vooral in die eerste periode liepen we vaak in speciale pakken", vertellen Eva en Sasha. "Buurtzorg Nederland was ook een van de eerste thuiszorganisaties die mondkapjes beschikbaar stelde. De landelijke organisatie heeft ontzettend goed voor ons gezorgd. Het was ook voor ons een onzekere tijd, maar we voelden ons gesteund. En we konden onze verhalen aan elkaar kwijt."

Steunen
Als collega's helpen ze elkaar onderling, maar ook de Bommelerwaardse teams steunen elkaar als dat nodig is. "We maken schrijnende situaties mee, maar toch is het echt niet alleen maar kommer en kwel", zegt Sasha. "Met ons werk voegen wij iets toe aan het leven van onze cliënten. En het werk voegt ook iets toe aan ons leven. Het is gewoon ontzettend mooi en leuk werk."

Britta Alink

Tags

buurtzorg rossum,sasha van willigen,eva van doornmaalen