bird
donderdag 25 april | 21.47 uur

Bommelse popmuziek in de schijnwerpers

30-11-2020 10:00
uur
Door: Dominik Morawiak
A4 PAGINA overige fotos 08 DEF-2
• Het boek staat vol met foto's van bandjes uit de jaren zestig en zeventig.

BOMMELERWAARD - Wie terug in de tijd wil om muzikale herinneringen op te halen heeft het perfecte decembercadeau te pakken. Vanaf deze week is het boek Popmuziek in de Bommelerwaard in de jaren 60 en 70 verkrijgbaar - een tijdsdocument vol met foto’s en verhalen van Bommelse popbands uit die periode.

Twee jaar lang is Aad Zilverschoon (69) bezig geweest met zijn werk. De schrijver heeft ruim dertig jaar in Zaltbommel gewoond en in diverse lokale groepen gespeeld. Het idee van het boek kwam in hem op nadat hij met pensioen is gegaan. “In 2018 heb ik meegewerkt aan de expositie over de inmiddels overleden Bommelse schilder Duncan Obreen. Toen bedacht ik: hoe mooi zou het zijn om een tentoonstelling over de Bommelse popmuziek te organiseren? Maar dan in de vorm van een boek. Op een andere manier dan men zou verwachten, alsof je in een danszaal komt.”

Zoektocht naar bronnen
Het begon allemaal na een oproep in de lokale krant. “Ik ben niet de literatuur gaan lezen, maar ik ben op zoek gegaan naar mensen om wie het gaat. Dat zijn immers de eerlijkste bronnen.” Tientallen oud-muzikanten reageerden op het bericht. Aad ging elke dinsdag met ze in gesprek in het Stadskasteel Zaltbommel. “Anderhalf uur lang in het diepe van de jaren 60 en 70. Het waren gesprekken die omvlogen. Zeker met de mensen met wie ik samen heb gespeeld.”

Inspiratie
Op de zestienjarige leeftijd begon Aad als toetsenist bij verschillende bands. De bekendste daarvan waren de New Shuffles. Het was een voortzetting van The Shuffles die het meest bekend werden met het nummer Cha-la-la, I need you. Dat nummer stond in 1970 op nummer 2 in de Nederlandse Top 40. De grootste inspiratie van Aad waren zonder twijfel The Beatles. “Ik was er een enorme fan van. Ik sliep onrustig de nacht voordat er een nieuwe lp uitkwam”, vertelt de oud-muzikant lachend.

Uitgaan
Aad zou wel eens terug willen naar de tijd die hij “heel bijzonder” noemt. “Een heleboel dingen die er toen waren zijn er niet meer. Zoals diverse dorpshuizen en dancings waar de bandjes optraden, bijvoorbeeld Het Zwarte Paard in Velddriel.” Het uitgaan zag er volgens Aad ook heel anders uit dan tegenwoordig. “Het begon al om acht uur. De zaal liep vol met mensen. We gingen drankjes halen, bandjes gingen spelen. Om elf uur werd het laatste nummer aangekondigd, je praatte nog na en om twaalf uur was iedereen weer thuis.”

Van muziek naar scheikunde
Aad heeft ruim vijftien jaar muziek gemaakt. “Op een gegeven moment moet je een keuze maken. Als je je brood met muziek wilt verdienen, moet je ieder weekend optreden.” Aad heeft de keuze gemaakt om scheikunde te gaan studeren. Hij heeft daarna geen muziek meer gemaakt en daar heeft hij geen spijt van. “Achteraf merk ik wel dat sommige mensen muziek en werk hebben gecombineerd. Je maakt echter bepaalde keuzes. Ik beschouw die tijd als een prachtig hoofdstuk in mijn leven.”

Feest der herkenning
Dat hoofdstuk krijgt nu een vaste plek op papier. De zoektocht naar bronnen heeft uiteindelijk zestig unieke verhalen opgeleverd. “Ik draag het boek op aan degenen die de jaren hebben meegemaakt en aan hen die ze nog gaan ontdekken. Het wordt een feest van de herkenning van de popmuziek.” En een feest maak je met behulp van foto’s. De meeste zijn nog in een prima staat. “Tot de laatste drie weken aan toe kwam er materiaal binnen. Vaak geeft een plaatje net de volledigheid aan het stukje waar je mee bezig bent.”

Popmuziek in de Bommelerwaard in de jaren 60 en 70 is vanaf deze week te koop bij Kunstwinkel Markt 2 in Zaltbommel en bij de Hema-vestigingen in Zaltbommel en Kerkdriel. Het boek is ook online te bestellen op www.dwaalkracht.nl.

Dominik Morawiak

 

 

Tags

aad zilverschoon,popmuziek in de bommelerwaard