bird
woensdag 24 april | 06.50 uur

Binnengracht Zaltbommel terug naar oorspronkelijke functie

30-06-2021 09:25
uur
Door: Marlou van Dijk
Binnengracht2-2
De binnengracht in Zaltbommel wordt gesaneerd (Foto: Rein van Willigen)

ZALTBOMMEL - De komende weken wordt de binnengracht van Zaltbommel met grote graafmachines teruggebracht in de oorspronkelijke staat en verbonden met de buitengracht. Ondertussen vindt er ook een grote schoonmaak van de grond plaats. De werkzaamheden duren tot eind juli 2021.

Binnengracht
De sanering van de binnengracht omvat ook het afvoeren van de vaak met asbest verontreinigde grond. Eind juli zal er weer water door de binnengracht stromen en vormt deze gracht onderdeel van het ecosysteem in en om het park. De connectie met het Gatje van Opa komt op de oorspronkelijke plaats. De verbinding uit de vorige eeuw, die tussen de Zandstraat en de Kindertuin ligt, krijgt een tweede leven. De binnengracht ter hoogte van restaurant La Provence is dan niet langer ‘doodlopend’.

(Tekst loopt door onder de foto)

Grote schoonmaak
Archeoloog Twan van Rooij van Bureau RAAP vertelt over de schoonmaak: “Wat je hier ziet is wel en niet bijzonder”, vertelt hij. “Eigenlijk is het wel wat je verwacht, maar daarom niet minder interessant. Je kunt met vrij grote zekerheid vaststellen dat dit stukje Zaltbommel misschien al wel sinds de zestiende eeuw is gebruikt om afval te dumpen. Zo ging dat nu eenmaal, tot aan het einde van de vorige eeuw. Je had als samenleving afval en dat moest je ergens kwijt. Kwam niet zo nauw. Plek zat en niemand had er last van. Je koos met z’n allen een plek en daar bracht je het naartoe. En kijk, je vindt hier van alles. Van oude Maggie-flesjes tot lege kokosnoten. We proberen het zo goed mogelijk op te ruimen en af te voeren. En tegen de taluds van de uitgebaggerde binnengracht komt straks schone grond.”

Vondsten
De meest opmerkelijk vondst tijdens de opgravingen is die van een molensteen. Twan van Rooij: “Hier in de Zandstraat heeft vroeger een molen gestaan en deze voldeed kennelijk niet meer. Waarschijnlijk in stukken gebroken tijdens het malen en vervolgens maar in de gracht gegooid. De andere helft zal ook wel ergens liggen. En wat ik ook mooi vind om te zien – en dat tref je overal aan – is de laag van wat ik altijd noem het Interbellum. De periode van rond 1920 en 1930 waarin de weggeworpen materialen plotseling heel anders waren. Wat puin, hout. Dat soort dingen. Grover spul, waardoor de laag herkenbaar is.’

(Tekst loopt door onder de foto)

Eiken
Om de oude eiken aan de overzijde van de gracht aan de rand van park meer ruimte te bieden is het ‘nieuwe’ tracé van de binnengracht langs de Zandstraat een klein beetje verlegd. De wortelvertakking van deze bomen is in de loop van de jaren wat in de knel gekomen, nu krijgen deze monumentale bomen meer ‘bewegingsvrijheid’ en levensruimte. 

Foto's: Rein van Willigen

 

Tags

Binnengracht,Zaltbommel