bird
maandag 03 oktober | 13.32 uur

Bestuur Emmy Verhey Festival presenteert ‘mega divers’ programma

09-08-2022 11:06
uur
Door: Britta Alink
emmyverhey
Het bestuur bestaat uit Pauline Stoof (l), Emma Metsers (m) en Anne Schnitker (r). (Foto: Tido Mureddu/Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - In het weekend van 10 september vindt al weer de zeventiende editie van het Emmy Verhey Festival plaats. Een weekend vol korte, gratis toegankelijke concerten met een grote variatie aan muziek. Dit jaar niet alleen in de Gasthuiskapel, maar ook in 't Hof, in de tuin van het Stadskasteel en in de muziektent.

Het bestuur bestaat tegenwoordig uit drie jonge vrouwen. Anne Schnitker (35) is de voorzitter, Emma Metsers (35) secretaris en Pauline Stoof (29) penningmeester. Artistiek leider is de internationaal bekende saxofoniste Femke IJlstra (40). Zij nam vorig jaar het stokje over van Emmy Verhey, de bekende violiste, die in Zaltbommel woont en die het festival heeft bedacht en vijftien jaar geleid.

Share your talent
"Een belangrijk doel van het festival is om jonge talenten samen te brengen met professionals", vertelt Anne. "'Share your talent' is ook het motto van artistiek leider Femke. Toen zij als muzikant begon heeft de samenwerking met ervaren professionals haar altijd geïnspireerd."

Lunch- en ontbijtconcert
Om het festival nog aantrekkelijker te maken voor een breed publiek hebben de drie bestuursleden een paar nieuwe onderdelen toegevoegd. Zoals een lunchconcert op zaterdag en een ontbijtconcert op zondag. "Ook die concerten zijn gratis toegankelijk", vertelt penningmeester Pauline. "We kunnen dat aanbieden dankzij de vele sponsors die we hebben."

Flamenco
Op zondagmiddag vindt in de tuin van het Stadskasteel een concert plaats van een flamenco gitarist mét zangeres. De Dixielandband van harmonie De Karel speelt zaterdagmiddag in de muziektent op de Stadswallen. Daarnaast staan natuurlijk tal van concertjes in de Gasthuiskapel op het programma. "Maar het is dus niet alleen maar Bach", vertelt Emma. "We hopen dat mensen gewoon komen aanwaaien. Het aanbod is echt heel verschillend. De concerten duren niet lang, je kunt gratis naar binnen lopen, je hoeft er geen pak of sjieke jurk voor aan te trekken."

Kinderfestival
Net als voorgaande jaren is ook nu een Kinderfestival geprogrammeerd met twee voorstellingen op zaterdag 17 september. Paulette Willemse (de moeder van Emma) leest dan het verhaal van Youp van 't Hek voor, dat hij speciaal voor het Emmy Verhey Festival heeft geschreven. Volwassen en kinderen maken samen muziek, de kinderen uit publiek doen mee op het podium. "Op die manier kunnen kinderen op een leuke manier kennismaken met theater en klassieke muziek", aldus Emma. Aan dit onderdeel van het festival werkt ook het Bommelerwaardse kinderkoor Senta mee.

In 2006 vond de eerste editie van het festival plaats. Violiste Emmy Verhey wilde met de gratis miniconcerten in haar woonplaats mensen bereiken die geen klassieke concerten bezoeken. Het concept sloeg aan en in de loop der jaren groeide het festival steeds verder uit. Tegenwoordig zijn de programma's uitgebreid met andersoortige muziek.

Mrs. Stuyvenberg
Zo speelt de Bommelse band Mrs. Stuyvenberg al een aantal jaren op de vrijdagavond, waarbij de stoelen aan de kant gaan en er gedanst kan worden. Deze band verzorgt ook de afsluiting op zondagmiddag. Van heel andere orde is de hommage aan Otto Ketting (1935-2012) op zaterdagavond. Deze Nederlandse componist heeft veel fans, maar er zijn ook veel mensen die het helemaal niks vinden. "Dat is voor fijnproevers", nuanceert Emma. Na Ketting volgt op de zaterdagavond de band Fuse met sporen van klassieke muziek, jazz, volksmuziek, minimal music en improvisaties.

Liza Ferschtman
Op vrijdagmiddag is er een besloten concert voor de Kunstklas van het Cambium. Daar is ook burgemeester Pieter van Maaren aanwezig. Zij kunnen dan genieten van een concertje van violiste Liza Ferschtman, die in 2006 de Nederlandse Muziekprijs won, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici. Op vrijdagavond geeft Liza nog een concert, dat voor iedereen toegankelijk is.

Poëzie en muziek
Op zaterdagochtend kan iedereen in de tuin van het Stadskasteel genieten van een bijzondere ontmoeting tussen poëzie en muziek: saxofoniste Femke IJlstra en dichter Tsead Bruinja (in 2019 en 2020 Dichter des Vaderlands) delen hun Friese verleden. Pianist Thomas Beijer, die dit jaar de Nederlandse Muziekprijs won, geeft zondagmiddag een concert.

Mega divers
Het bestuur van het festival is heel tevreden over de programmering van dit jaar. "Veel variatie, veel musici uit de regio en alle concerten gratis toegankelijk", vat Anne samen. "Echt een mega divers programma. Wij roepen iedereen op om gewoon een keertje langs te komen. De drempel is laag, het niveau is hoog."

Reserveren voor de concerten is niet noodzakelijk, maar kan wel. Voor het lunch- en ontbijtconcert is reserveren wel nodig in verband met de aankopen. En ook voor het Kinderfestival wordt reserveren aangeraden.

Britta Alink

Het complete programma staat op: www.emmyverheyfestival.nl

 

Tags

emmy verhey festival