bird
dinsdag 19 maart | 08.42 uur

Bart uit Nieuwaal geeft dj-les

14-06-2021 09:18
uur
Door: Dominik Morawiak
bartdochters
• Bart van Halder in de studio met zijn dochters Shiva en Farah. (foto: aangeleverd)

NIEUWAAL - Is het jouw droom om dj te worden maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Of ben je al begonnen maar wil je jezelf naar een hoger niveau tillen? Bart van Halder (34) geeft dj-les op zijn DJ School Bommelerwaard in Nieuwaal.

Een goede draaimeester worden is namelijk moeilijker dan mensen in eerste instantie denken, vertelt Bart. “Er zit meer achter dan alleen een paar knopjes indrukken.”

Ontwikkeld
Bart heeft al zestien jaar ervaring als dj. Toen hij achttien was, ontstond zijn interesse in draaien dankzij een vriend van hem. "Hij was muzikaal echt super goed. Ik begon bij hem met oefenen, hij hielp me daarbij. Uiteindelijk heb ik mezelf muzikaal ontwikkeld.”

Competities
Bart draait op verschillende plekken, zoals cafés, festivals en grote feesten. Hij deed ook mee aan dj competities waarbij je als winnaar op een evenement mag draaien. Dj zijn blijft nog steeds Barts grootste hobby.

Studio
Een paar jaar geleden heeft Bart besloten zijn ervaring te delen met mensen die de eerste stappen als dj zetten. De leeftijd van zijn leerlingen varieert van tieners tot mensen in de zestig. “Dit jaar heb ik de schuur verbouwd en daarbij is de studio helemaal vernieuwd.” Bart kan vinyl platen draaien, maar ook cd’s en nummers vanuit de laptop.

Veel meer
Veel beginnende dj’s denken dat het heel makkelijk is om een goede draaimeester te worden. In de praktijk kan dat best tegenvallen, vertelt Bart. “Mensen denken: je koopt een apparaatje en een paar speakers. De computer geeft aan wanneer je een knop moet indrukken en je bent klaar. Er zit echter veel meer achter.”

Luisteren
Als dj moet je leren luisteren naar wat je draait. “Je moet er gevoel voor ontwikkelen en niet alleen naar het scherm kijken. De programma’s die er zijn helpen veel, maar ik maak zelf mee dat het programma ernaast kan zitten. Pas als ik de mix zelf aanpas, hoor ik: dit klinkt goed. Ik denk ook dat er daardoor tegenwoordig meer slechte dj’s zijn dan tien jaar geleden. Mensen denken dat ze het goed doen dankzij zo’n programma terwijl de kwaliteit ervan tegenvalt.”

Goede basis
Grote dj-scholen in Nederland richten zich vooral op marketing volgens Bart. Ze leren hun leerlingen hoe ze zich moeten verkopen als dj, bijvoorbeeld op social media. De Nieuwaalse draaimeester vindt het belangrijker om zijn leerlingen een goede basis aan te leren. “Daardoor onderscheid je jezelf als dj. Je leert betere mixen te maken en een eigen ritme te ontwikkelen.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar Barts lessen? Meer informatie vind je op de Facebookpagina DJ School Bommelerwaard.

 

 

Tags

bart van halder,dj school