bird
woensdag 24 april | 03.49 uur

Ans en Jan Ivens nemen afscheid van hun winkel

07-06-2021 09:35
uur
Door: Dominik Morawiak
DSC05434-1
• Jan en Ans achter de toonbank van zaak aan de Waterstraat. (Foto: Tido Mureddu)

ZALTBOMMEL - Na 47 jaar komt er een eind aan de tabakswinkel Compaenen Ivens aan de Waterstraat in Zaltbommel. Het ondernemerspaar, Ans (62) en Jan (71) Ivens, heeft het pand in de binnenstad verkocht en neemt er binnenkort afscheid van.

De winkeliers blijven wel in Zaltbommel wonen en gaan van het pensioen genieten in hun nieuwe huis.

Opheffingsuitverkoop
Het zijn drukke weken voor Ans en Jan. Er moet van alles worden geregeld voor de winkelsluiting. De telefoon rinkelt steeds. Op de deur hangen kaartjes met ‘opheffingsuitverkoop’. De zaak ziet er voor het grootste deel al kaal uit. “Het doet toch wel pijn om jouw zaak afgebroken te zien worden na al die jaren. Alles wat je erin hebt gestoken, gaat weg”, vertelt Jan. “Maar het is niet anders. Het is tijd voor ons om rust te nemen.”

De tabakszaak werd in 1974 geopend, destijds in het pand ernaast op nummer 17. Toen waren het Jan en zijn vorige vrouw die de winkel runden. Na een paar jaar kwam er een eind aan de relatie en leerden Jan en Ans elkaar kennen. Sindsdien runnen ze de winkel samen.

Assortiment
In 1995 verhuist het echtpaar naar het grotere, huidige pand op nummer 19. Ze breiden dan ook hun assortiment uit, vertelt Ans. “Om de ruimte te vullen gingen we koffie-, thee- en cadeauartikelen verkopen. Met de komst van onlineshoppen ging dat niet meer zo lekker. Later zijn we overgestapt op lederwaren en modeaccessoires, zoals sjaals, tassen en portemonnees.”

Supermarkten
De verkoop van tabaksproducten blijft nog altijd het grootste deel van de omzet vormen, ook al maakte de overheid het niet altijd makkelijk voor Ans en Jan. “We zagen onze omzet dalen toen supermarkten en tankstations sigaretten mochten gaan verkopen. Later kwam de antirookcampagne en mochten de rookartikelen niet meer zichtbaar zijn voor klanten. Zo moeten we alles achter een gordijn bewaren”, legt Jan uit.

Vaste klantenkring
Trouwe klanten laten het echtpaar echter nooit in de steek. “In al die jaren hebben we een vaste klantenkring opgebouwd. Mensen uit de hele regio komen naar ons toe om sigaren te halen en een praatje te maken, ook in de lockdown toen wij alleen op bestelling mochten verkopen. Al die sociale contacten hadden wij voor geen goud willen missen in ons leven.”

Naar zee
Ans en Jan blijven tot 1 juli bezig aan de Waterstraat. Daarna gaan ze klussen in hun nieuwe huis en genieten van hun vrije dagen. “We kunnen dan niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks naar de zee. Heerlijk!”, lacht Ans.

Tags

ans ivens,jan ivens,compaenen ivens