bird
zaterdag 20 april | 08.07 uur

Anne Frank boom op begraafplaats

25-03-2021 08:30
uur
AdobeStock_138837161
• Een witte paardenkastanjeboom kan wel 250 jaar oud worden. (Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – Op begraafplaats Bossche Poort is woensdagochtend een directe afstamming van de Anne Frank boom geplant. Een herinnering die verwijst naar Anne Frank en naar de veertien joodse kinderen uit Zaltbommel, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd.

Wethouder Adrie Bragt plantte de boom samen met Louis Stranders, de broer van Greetje Stranders die op 4-jarige leeftijd is vergast in Sobibor. “Vandaag willen we in het bijzonder stilstaan bij de kinderen van de Joodse gemeenschap in Zaltbommel, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord”, sprak wethouder Bragt. “In totaal gaat het om veertien kinderen, waaronder Greetje. Zij werd samen met haar opa en oma afgevoerd naar Westerbork. Daarna werd ze, zonder haar grootouders, vervoerd naar Sobibor aar ze op 21 mei 1943 als 4-jarig meisje is vergast.”

Waarschuwing
“Woorden schieten tekort als we dit overdenken”, aldus Bragt. “Maar het is onze plicht om deze herinnering levend te houden. Uit respect voor Greetje en alle anderen die vermoord zijn, maar ook als waarschuwing dat we alert moeten zijn op ontwikkelingen die het mogelijk maken dat dit soort zaken ooit nog eens zullen gebeuren.”

Onderduikers
Louis Stranders heeft zijn zusje nooit gekend, omdat hijzelf na de oorlog is geboren. De ouders van Greetje en Louis hebben de oorlog namelijk als onderduikers overleefd. Zij moesten na 5 mei 1945 horen dat zowel Greetje als haar grootouders waren gedeporteerd en vermoord.

Mikwe
Bij de ceremonie bedankte Bragt de stichting Mikwe, die zich inzet voor het in leven houden van de herinnering aan de vroegere Joodse gemeenschap in Zaltbommel én de omstandigheden waaronder tijdens de Tweede Wereldoorlog zovelen zijn afgevoerd en vermoord. “De gemeente is dankbaar voor hun werk en ziet de Anne Frank boom als een herinnering waar we samen bij stil kunnen staan”, aldus Bragt. “Opdat dit nimmer meer zal gebeuren.”

Achterhuis
Anne Frank zat van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 met haar ouders en zus ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze schrijft in haar dagboek een paar keer over de Witte Paardenkastanje waarop ze vanuit haar raam uitkijkt.

Storm
Tijdens een storm in 2010 is de boom door harde windstoten geveld. De boom was al jarenlang ziek en pogingen om hem te behouden bleken vergeefs.

Als sinds in 2005 bekend werd dat de boom ziek was, zijn kastanjes geraapt en opgekweekt en inmiddels zijn wereldwijd vele nazaten geplant.

Tags

begraafplaats zaltbommel,anne frank boom,stranders