bird
woensdag 07 juni | 21.53 uur

Amanda doet ondanks ziekte mee aan modellenwedstrijd: 'Ook als ik niet win, vind ik mezelf een winnaar'

28-01-2022 12:11
uur
Door: Martin van Hemert
sjerp foto-1
• Amanda is finaliste van Miss Beauty Of Noord-Brabant. Foto: aangeleverd

VELDDRIEL - Samen met achttien andere vrouwen behoort Amanda van Wezel tot de finalisten van de modellenwedstrijd Miss Beauty Of Noord-Brabant 2022. Vanwege de broze gezondheid van de geboren en getogen Velddrielse is dat feit alleen al een prestatie van formaat.

Amanda van Wezel is al tijden ontzettend moe en kan niet 'mee' met de rest van haar leeftijdsgenoten. Ook een BBL-opleiding waarbij ze 24 uur werkt en één dag naar school gaat, is te veeleisend. Ze belandt zelfs in een rolstoel, maar wat er precies met haar aan de hand is blijft lange tijd een raadsel. Totdat ze in 2018 de verlossende diagnose krijgt: "Toen de diagnose uiteindelijk kwam, was dat een tegenslag. Tegelijkertijd viel er ook een last van me af, want toen wist ik; 'er is daadwerkelijk iets met me aan de hand'."

Discipline
Dat is er zeker, want Amanda blijkt te lijden aan chronische vermoeidheid en fibromyalgie; een vorm van reuma waarbij de patiënt last heeft van langdurige (chronische) pijn in de spieren en het bindweefsel. Beide aandoeningen kunnen niet worden genezen, maar Amanda kan er redelijk mee leven, dankzij een vitaminespuit én een puntensysteem. Dat systeem vergt overigens wel een ijzeren discipline: "Iedere activiteit die ik onderneem kost punten. In totaal mag ik tien punten per dag verdelen, dus ik moet altijd goed nadenken over of ik iets wel of niet ga doen. Dan moet ik de afweging maken of ik bijvoorbeeld naar een verjaardag wil gaan, terwijl ik weet dat ik de volgende dag pijn ga hebben."

Uitgevallen
Maar ondanks haar broze gezondheid staat de nu 23-jarige Amanda positief en optimistisch in het leven. Sinds twee jaar woont ze samen in Oss en is ze werkzaam als kok. Haar hobby's zijn schilderen, zwemmen en 'fit bezig zijn' en in de toekomst zou ze dolgraag als model willen werken. Om dat te kunnen bereiken, heeft ze vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken door zich aan te melden voor de modellenwedstrijd Miss Beauty Of Noord-Brabant 2022.
Dat was voor haar een grote stap, zeker omdat haar eerdere deelname aan een modellenwedstrijd als een nachtkaars uitging. "Ik was finaliste bij een wedstrijd in België, maar ik ben daar vanwege mijn ziekte vlak voor de finale uitgevallen. Daar heb ik heel veel moeite mee gehad. Ik leefde in ontkenning; 'ik wil helemaal niet aan een modellenwedstrijd meedoen' Maar nu weet ik dat ik dat wél wil!"

Winnaar
Haar inschrijving voor Miss Beauty Of Noord-Brabant 2022 legt haar geen windeieren, want samen met nog achttien andere vrouwen behoort ze tot de finalisten. Een mijlpaal op zich: "Ik haal hier zoveel energie uit en ik vind het zó leuk om te doen. En natuurlijk wil ik die titel, maar ook als ik niet win, vind ik mezelf een winnaar."

Goede doel
Wie overigens denkt dat de modellenwedstrijd alleen maar draait om schoonheid, komt bedrogen uit. Er zijn allerlei verschillende onderdelen waarop de deelnemers punten kunnen scoren, variërend van een uitgebreide nieuwsquiz tot een actie voor het goede doel. In het kader daarvan heeft Amanda een statiegeldactie op touw gezet in haar geboortedorp.

Statiegeld
Op het adres Mgr. Verhoeksstraat 25 in Velddriel hangt een plastic zak waarin iedereen zijn of haar statiegeldflessen kan achterlaten. Amanda haalt deze flessen één keer per week op en levert ze vervolgens in. De opbrengst gaat naar de LINDA.foundation; een fonds dat is opgericht door Linda de Mol en dat bestemd is voor gezinnen of alleenstaande ouders met kinderen die in financiële nood verkeren.

(Tekst loopt door onder de foto's)
Naast de acties voor het goede doel is er ook een SMS-stemronde en ook in die ronde kan Amanda alle steun gebruiken. Alle onderdelen bij elkaar opgeteld bepalen de finale van de wedstrijd, waar Amanda uiteraard bij hoopt te zijn: "Het is mijn hoofddoel om op het podium te staan in de finale en daarna wil ik carrière maken als model. Ik wil gewoon kijken of ik daarmee verder kom en ik heb het geloof dat het me ondanks mijn ziekte gaat lukken, zolang ik alles goed balanceer. Ik wil een rolmodel worden voor andere meiden met dit soort ziektes."

Tags

Amanda van Wezel,modellenwedstrijd,Miss Beauty of Noord-Brabant