bird
woensdag 24 april | 07.42 uur

Alem ongerust over ontzanding Marensche Waarden

08-03-2021 09:40
uur
Door: Gerrit Verkuil
Foto Marensche Waarden
• Links bij de Jan Klingenweg in Alem jachthaven De Maas. Rechts daarachter het gat, dat als gevolg van eerdere afgravingen ontstond en rechts daarnaast een gedeelte van de Marensche Waarden dat nu bedreigd wordt. (Foto: Wiel Maessen)

ALEM - De inwoners van Alem maken zich grote zorgen over de mogelijke ontzanding van de Marensche Waarden. Dat schrijven ze in een brief aan college en gemeenteraad.

Met de 'Marensche Waarden' was in de loop der tijden al heel wat te doen. In de jaren zestig en zeventig waren er al grootscheepse afgravingen. Er zou een grote elektriciteitscentrale komen, er waren plannen om de Maasarm bij de jachthaven verder uit te diepen en er een mijnsteendam in aan te leggen waar een immense hoeveelheid vervuild Rotterdams havenslib gestort kon worden.

Het gemeentebestuur van Maasdriel weigerde in 2012 om aan Dekker & Van der Kamp een nieuwe ontzandingsvergunning af te geven.

Dekker Groep
Inmiddels dreigt er toch opnieuw een grootscheepse ontzanding plaats te vinden. Voorheen was de Marensche Waard eigendom van een paar grootgrondbezitters. Nu is dit zandrijke gebied bijna geheel in handen van de Dekker Groep (delfstofwinner).

Brief
Omdat vrijwel alle inwoners van Alem zich zorgen maken over een nieuwe ingreep hebben namens hen de actieve Dorpsraad, gesteund door o.a. de stichting B.O.O.M., de Erfgoed Vereniging Alem, de Voetbalvereniging Alem, Jachthaven en Jachtmakelaardij De Maas en de Werkgroep Ontzanding de Maas in een brief hun bezorgdheid kenbaar gemaakt aan het college en de gemeenteraad.

Masterplan Maas
De briefschrijvers zijn vooral verontrust vanwege het feit dat delfstofwinner Dekker Groep en de gemeente Maasdriel samen optrekken in de ‘Pilot Integraal Riviermanagement eiland van Alem.’ In deze pilot vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden van ontzanding, in combinatie met onderzoek naar een integrale gebiedsontwikkeling en recreatieve verbeteringen in het kader van ‘Masterplan Maas’. De dorpsraad vraagt zich af hoe de gemeente kan oordelen over een mogelijke vergunningsaanvraag voor ontzanding als beide partijen hierin belangen hebben.

Vroeger tijden
Welhaast zeker is dat vroegere bewoners van dit gebied zich hierover geen zorgen hebben gemaakt. Want dat hier in lang vervlogen tijden mensen woonden blijkt uit het boek ‘Speuren naar het onverklaarbare' van Anton Verhagen en Arnold Chambon. Zij gaan daarbij uitgebreid in op de vele archeologische vondsten bij de Maas bij Rossum, Alem, Lith, Heerewaarden en Maren-Kessel.

Castellum
De bij Alem aangetroffen honderden Keltische en Romeinse vondsten staan, aldus Verhagen en Chambon, volgens vele onderzoekers in relatie tot het Castellum van Rossum. Zeer bijzonder was het bij Alem opgebaggerde Keltische altaar. Uit deze ontgronding kwam ook een bronzen helm uit de eerste eeuw na Christus. Op de nek bescherming daarvan stonden de namen van twee eigenaren.

Antiquair
Veel van de Keltische en Romeinse vondsten uit de oude Alemse rivierarm van de Maas kwamen via de Zaltbommelse antiquair Strik in Nederlandse musea en bij de antiekhandel terecht. Strik bezocht regelmatig de baggeraars. Zij legden speciaal voor hem de dingen, die zij naar boven haalden en waarvan ze dachten dat Strik daar wel belangstelling voor zou hebben bij elkaar. De meeste spulletjes zoals Keltische en Romeinse zwaarden, wapens, sieraden en bronzen vaatwerk, kreeg Strik voor een habbekrats in handen, waarna er helaas veel door particuliere verzamelaars van hem werd gekocht.

Gerrit Verkuil

Tags

marensche waarden,ontzanding alem