bird
zaterdag 20 april | 02.46 uur

Acht lintjes in Zaltbommel

26-04-2023 16:40
uur
koningsdag_tompouce_oranje
(Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL - Burgemeester Pieter van Maaren heeft woensdag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen acht inwoners van de gemeente Zaltbommel een koninklijke onderscheiding mogen overhandigen. Zeven van hen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één werd benoemd tot Ridder in de Orde de Nederlandse Leeuw.

(de foto's zijn gemaakt door Michiel Nijstad)

Frans van Amelsvoort
Frans van Amelsvoort uit Zaltbommel was twaalf jaar bestuurslid en voorzitter van de VPTZ (Vrijwillige Palliatieve Zorg Bommelerwaard), twaalf jaar bestuurslid en voorzitter van Humanitas en zes jaar vrijwilliger bij Kompas. Sinds 2013 is hij chauffeur bij Buurtbusvereniging Bommelerwaard. In 2020 stond hij mede aan de wieg van de oprichting van de Waakmand.

Dick Brandwijk
Dick Brandwijk uit Bruchem is ondernemer, die zich inzet voor het milieu en verduurzamingsmogelijkheden. Hij stimuleert mede-ondernemers om zoveel mogelijk te verduurzamen en bewust in de kopen. Daarnaast zet hij zich in voor de coöperatieve vereniging De Wildeman en was hij twaalf jaar voorzitter van VVD Bommelerwaard.

Willemien Hobo
Willem Hobo - Rooijens uit Nederhemert is al dertig jaar actief als vrijwilliger. Zij stond aan de wieg van de dorpsraad en zit nog steeds in het bestuur. Ze is actief voor de dorpskrant en is al jarenlang mantelzorger. Ook is ze secretaris voor het realiseren van hospice De Samaritaan Bommelerwaard. In de jaren negentig was ze actief voor het realiseren van basisschool De Vogelvlucht in Nederhemert.

Jetty Kuijntjes
Jetty Kuijntjes - van Wijnen uit Zuilichem is sinds 1984 vrijwilliger en collecteleider van EpilepsieNL en sinds 2004 vrijwilliger bij de hersteld hervormde gemeente Zuilichem-Brakel. Daarnaast is ze presidente van de hersteld hervormde vrouwenvereniging Febe en secretaresse van het regionaal verband van vrouwenvereniging classis Zuid-Oost. Daarnaast was de tien jaar vrijwilliger van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind.

Gerrit Robbemondt
Gerrit Robbemondt uit Nederhemert was acht jaar gemeenteraadslid voor ZVV. Daarnaast is hij zeer betrokken bij het Thomashuis in Buurmalsen, een kleinschalige woonvoorziening voor negen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Sinds 2006 is hij lid en bestuurslid van 't Hèmerts Visserskoor. Van 2008 tot 2022 was hij voorzitter van Oranjevereniging Oranje Trouw. Ook was hij mede-initiatiefnemer voor het organiseren van de Truckpulling.

Rino Verwijs
Rino Verwijs uit Nederhemert is sinds 2000 actief voor Oranjevereniging Oranje Trouw. Tijdens de feestweek nam hij altijd drie weken vrij van zijn werk om alles zo in goede banen te leiden tijdens de opbouw, het evenement zelf en het afbreken. Sinds 1998 is hij EHBO'er en in deze hoedanigheid aanwezig bij verschillende activiteiten zoals de crossloop in Kerkwijk en de Zeskamp van de Vakantiebijbelclub.

Pierre de Visser
Pierre de Visser uit Bruchem is sinds 1978 nauw betrokken bij de Stichting Dorpshuis Kerkwijk. Hij is al 45 jaar bestuurslid en sinds 1994 voorzitter. Hij is vaak aanwezig om samen met collega-bestuursleden de zalen in orde te maken voor de verschillende activiteiten, voor kleine klusjes en ontvangst van klanten.

Jack van Wijk
Jack van Wijk uit Zaltbommel is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is een internationaal toonaangevend wetenschapper op het gebied van datavisualisatie. Hij is sinds 1998 verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, sinds 2001 als voltijd-hoogleraar met als leeropdracht Visualisatie. Hij heeft al vele prijzen van vakgenoten gekregen zoals de IEEE Visualization Technical Achievement Award en een IEEE Life Time Award. Er zijn slechts twee wetenschappers in de wereld aan wie deze beide prijzen toegekend zijn. Van Wijk is een veelgevraagd spreker op belangrijke internationale conferenties in zijn vakgebied.

Wat Van Wijk uitzonderlijk maakt, is de stap naar breed gebruik. De door hem ontwikkelde gratis tool SequoiaView helpt meer dan een miljoen computergebruikers controle te houden over hun bestanden. En is één van de grootste successen in zijn vakgebied. 

Van Wijk heeft hiernaast diverse bestuurlijke functies vervuld voor initiatieven zoals het Data Science Instituut Eindhoven. Ook hier stond de brug tussen universiteit, industrie en maatschappij centraal. Vakgenoten prijzen Van Wijk omdat hij ondanks zijn vooraanstaande positie bescheiden en dienstbaar is.

 

Tags

lintjesregen zaltbommel