bird
donderdag 18 april | 05.06 uur

Aalst klaar voor Verlichtingsdagen: 'Uiteindelijk is het resultaat altijd heel creatief'

30-08-2022 16:18
uur
Door: Britta Alink
300822_verlichtingsdagen
De straten van Aalst zijn 8,9 en 10 september weer mooi versierd en verlicht. Foto: aangeleverd

AALST - In het weekend van 8, 9 en 10 september zijn de straten van Aalst weer sprookjesachtig verlicht. Vijftien buurtverenigingen hebben alles uit de kast getrokken om hun straat zo mooi mogelijk te versieren en te verlichten.

Het is dit jaar het 50-jarig bestaan van het evenement. "De Verlichtingsdagen zijn voortgekomen uit het bloemencorso", vertellen Jorrit van Rekum, Wim Oomen en Wilma Loef van Oranjevereniging Trouw aan Oranje. De vereniging organiseert het evenement al die jaren al samen met de buurtverenigingen. "Voor het bloemencorso gingen de buurtverenigingen ook altijd samen aan de slag", vertelt bestuurslid Wim. "Na de rondrit van ongeveer twee uur werden de wagens geparkeerd in de straten. Toen zijn sommige verenigingen begonnen met het verlichten van de straten om het een beetje leuker te maken. Ik weet nog goed dat ik daar als klein manneke naar ging kijken."

Enthousiast
Het evenement wordt elke twee jaar georganiseerd. Sommige buurtverenigingen beginnen in het vroege voorjaar al met de voorbereidingen, anderen schieten pas een paar weken van tevoren uit de startblokken. "Bij de ene straat is iedereen meteen heel enthousiast, bij anderen gaat het soms een beetje moeizaam", weet voorzitter (en penningmeester) Wilma. "Maar uiteindelijk is het resultaat altijd heel creatief."

Niet alleen de inwoners van het dorp zelf genieten van de lichtjes. Vanuit de hele Bommelerwaard komen mensen op het evenement af. De organisatie rekent ook dit jaar op acht- tot tienduizend bezoekers. "We mogen de laatste jaren het weiland bij de rotonde gebruiken als gratis parkeerplaats", vertelt secretaris Jorrit. "Van daaruit wandel je in vijf minuten het dorp in." Het is ook mogelijk om met de auto door de straten te rijden, dat is speciaal bedoeld voor degenen die niet zo goed ter been zijn. De autoroute start aan de Maasdijk 99.

Kraampjes
Elke straat heeft naast de prachtige taferelen ook een kraampje ingericht. Daar wordt iets lekkers verkocht, zoals oliebollen, frites of een drankje. Er is soms muziek, in het weekend loopt een dweilorkestje rond. Speciaal voor de Verlichtingsdagen vaart het pontje van Veen naar Aalst op vrijdag en zaterdag langer dan normaal, namelijk tot 23:25 uur. De route in het dorp is in totaal meer dan vijf kilometer lang. "Om alles goed te bekijken heb je ongeveer twee uur nodig", zegt Wim.
Wie een kijkje komt nemen, moet wel entree betalen: 2,50 euro. "Dat geld verdelen we over de deelnemende buurtverenigingen en de oranjevereniging", lichten de bestuursleden toe. "Daarmee kunnen de verenigingen materialen aanschaffen en kunnen we andere onkosten betalen."

Website
Speciaal voor de Verlichtingsdagen is een website (www.verlichtingsdagen.nl) gemaakt. Hierop staat welke thema's er zijn, zoals bijvoorbeeld 'Disney', '1001 Nacht' en 'Las Vegas', maar ook '50 jaar Hendrikjes', 'Reclame' en 'China'. Op de site is ook de plattegrond te vinden, met daarbij vermeld welk thema in welke straat is uitgewerkt en de locaties van de kramen.

Burgemeester Pieter van Maaren verricht donderdagavond 8 september de officiële opening. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn de 'Verlichtingsfeesten' op het plein midden in het dorp met optredens van onder andere Arjon Oostrom, Barry Fest en de DJ's Wesley Rooijackers en Maxx Lips.

Tags

Verlichtingsdagen,Aalst