bird
donderdag 28 maart | 15.52 uur

25-jarig jubileum bij Van Loon Tweewielers in Well

30-06-2021 10:50
uur
Door: Marlou van Dijk
Jan van Loon - Well
Jan van Loon met een elektrische fiets van Merida. (Foto Marlou van Dijk)

WELL – Voor fietsen en e-bikes van Merida en Gazelle weten mensen Van Loon Tweewielers in Well al vijfentwintig jaar te vinden.

Jan van Loon startte in 1996 Ammerzoden zijn eigen tweewielerspeciaalzaak. "Dat was het weekend dat de Tour de France door Ammerzoden kwam", vertelt Jan. Na twee jaar verhuisde het bedrijf naar Well en inmiddels bestaat Van Loon Tweewielers, dat naast de verkoop van fietsen ook het onderhoud levert, alweer vijfentwintig jaar.

Merida
Jans opa was fietsenmaker en had een autobedrijf. Na zijn overlijden zette de oom van Jan het bedrijf voort. Bij hem lag de focus op auto’s en taxi’s. Fietsen deed hij erbij. “Mijn oom verkocht zo’n twintig nieuwe fietsen per jaar. Ik heb de fietsen van hem overgenomen en ben voor mezelf begonnen. Het eerste jaar verkocht ik al zeventig fietsen van Union en toen kwam Merida bij mij langs." Sinds 1998 is Van Loon Tweewielers exclusief dealer voor Merida in de Bommelerwaard. "Ik verkoop voornamelijk elektrische fietsen. Merida is echt een plusmerk en de grootste framefabrikant ter wereld, het merk bouwt zelf zijn fietsen.” Naast mountainbikes heeft Jan ook diverse schoolfietsen van Gazelle en e-bikes van Merida en Gazelle staan.

Voorraad
Fietsen hebben echt een hoge vlucht genomen. Eind jaren '90 verkocht Jan voornamelijk fietsen van tussen de achthonderd en duizend gulden, nu kost de gemiddelde e-bike rond de vijfentwintighonderd tot drieduizend euro. "Door de coronapandemie is het wat lastiger om nieuwe fietsen te kunnen leveren, zowel van Merida als Gazelle. Gelukkig heb ik voorraad staan en wordt er ook weer wat uitgeleverd. Al grijpen mensen soms mis als ze een bepaald model in een bepaalde kleur willen.”

E-bikes
Jan heeft de vraag naar e-bikes de afgelopen jaren behoorlijk zien stijgen. "De actieradius van een fiets ging van veertig kilometer naar tweehonderd kilometer. Mensen kunnen nu veel verder fietsen dan hun standaard rondje.” Jan hoort vaak van mensen die in een groepje fietsen, dat als een aantal een elektrische fiets heeft, de anderen ook overstappen. "Bij jaarlijks onderhoud aan een e-bike update ik de software van de accu of de motor. Ik kan de fiets met de computer helemaal uitlezen. Dat maakt het vak erg leuk. Ik volg regelmatig technische cursussen, omdat systemen snel veranderen.” Naast fietsen, werkt Jan ook aan machines voor Ahlmann Nederland. "Mijn werkplaats is ingericht voor fietsreparaties en werkzaamheden voor Ahlmann”. Over de toekomst zegt Jan: "Ik hoop nog vele jaren klanten te kunnen helpen aan de nieuwste technische snufjes op het fietsgebied!”

Tags

Van Loon Tweewielers,Well,25-jarig jubileum