bird
vrijdag 29 maart | 08.25 uur

12 september boekpresentatie ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’

07-09-2020 11:44
uur
Door: Marlou van Dijk
Kerk Well-2
Ned. Herv. kerk Well 1945

WELL - De stichting ‘Langs de Mersloot' presenteert op zaterdag 12 september het boek ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’. Het boek gaat over hetgeen de bewoners van Well in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouwjaren hebben meegemaakt. De auteurs Arie de Koning, Henk de Koning en Bart van Helvoort hebben hiervoor een twintigtal mensen geïnterviewd. Een gedeelte van die gesprekken vonden plaats in ‘t Wellse Veerhuis. Het resultaat is een boek van 340 pagina’s verluchtigd met veel foto’s en documenten.

Boek
De behoefte van de drie auteurs om samen aan dit boek te gaan werken, ontstond een aantal jaar jaren geleden. “Na de drukbezochte tentoonstelling in 2015 over wat er in de jaren van de Tweede Wereldoorlog in Ammerzoden gebeurd is, ontstond het idee om onze aandacht op Well, en de buurtschappen Wellseind, Slijkwell en Wordragen te richten”, aldus Bart van Helvoort. “In vijf à zes sessies hebben we mensen uit Well en omgeving geïnterviewd over de evacuatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hebben ook uitgebreid gesproken over de periode van wederopbouw. Na de bevrijding keerden de mensen die tijdens de oorlog moesten evacueren weer terug, maar in Well en Ammerzoden was bijna alles verwoest en ze hadden vaak niets meer over. Nog geen dubbeltje.” Het boek stopt niet bij de bevrijding, maar beschrijft ook de periode van wederopbouw tot ongeveer de jaren 60.

Bevrijding
Henk de Koning: “Toen Nederland bevrijd was op 5 mei, konden veel mensen die geëvacueerd waren naar Friesland nog niet direct terug naar Well en omgeving. De Bommelerwaard was afgesloten en er was ontzettend veel vernield. Sommigen keerden pas in juni/juli terug. Na de bevrijding kregen Well en Ammerzoden hulp van mensen uit Bodegraven van het Rode Kruis. Ze kregen o.a. meubels, landbouwwerktuigen en keukenmateriaal. Er kwam zelfs een schip met vee en toen er te veel muizen en ratten kwamen, werden er katten gebracht. Er werd echt gekeken waar op dat moment behoefte aan was. De steun was groot.”

Speurwerk
Na gesprekken met mensen uit Well en omgeving deden de auteurs veel speurwerk. Bart van Helvoort: “Archieven zijn bezocht, literatuur en documenten geraadpleegd en er kwam unieke informatie uit oude dagboeken en schriften van grootouders, ouders en andere betrokken uit de omgeving naar boven”. Veel van deze informatie, zoals krantenartikelen, documenten en foto’s zijn opgenomen in het boek. Het boek bevat naast foto’s uit de persoonlijke archieven van de drie schrijvers, ook veel actuele foto’s van Henk de Koning van objecten en personen die betrokken waren bij de realisatie van het boek.

Titel
De titel van het boek is een uitspraak van de Wellse dominee Van den Bosch. Van den Bosch kwam in Well in 1944. Henk de Koning: “De uitspraak ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd om hun wil en hun moed om het dorp en de kerk weer op te bouwen’ deed de dominee toen ik hem interviewde in 1983 ter gelegenheid van het boek over het duizendjarig bestaan van het dorp Well.” Bart van Helvoort vult aan: “Deze titel omvat eigenlijk de inhoud van het hele boek.”

Boekpresentatie 12 september
De boekpresentatie vindt plaats op 12 september in ’t Wellse Veerhuis in Well van 15.00 tot 17.30 uur. Er is voldoende ruimte om aan de coronaregelgeving te kunnen voldoen.

Tags

boekpresentatie,stichting ‘Langs de Mersloot',’t Wellse Veerhuis,Wat heb ik de Wellenaren bewonderd