bird
vrijdag 29 maart | 09.43 uur

'Waterlicht' bij Slot Loevestein trekt duizenden bezoekers

05-04-2022 12:49
uur
Door: Marlou van Dijk
040422_paulkuenen1-1
• Foto: Bommelerhoeve

POEDEROIJEN - Meer dan 9000 bezoekers hebben op 25 en 26 maart het lichtkunstwerk 'Waterlicht' van Daan Roosegaarde bewonderd. Ze hebben ervaren hoe Slot Loevestein virtueel overstroomde. Een overweldigende beleving.

Met Waterlicht vroeg Daan Roosegaarde aandacht voor de stijgende waterspiegel; het lichtkunstwerk liet zien hoe hoog het water kan komen als de waterspiegel blijft stijgen. De presentatie van het lichtkunstwerk vormde de aftrap van de bijzondere tentoonstelling 'Denkend aan Water' waarin de relatie van Loevestein met water centraal staat.

Stand houden
'Denkend aan Water' - speciaal voor Loevestein ontworpen - brengt de kwetsbaarheid van dit onaangetaste stukje Nederland op spectaculaire wijze in beeld. Het slot en de vesting bestaan al ruim 650 jaar met en dankzij het water. Tegelijkertijd is water ook een gevaar. Iedereen kent de beelden van het slot dat standhoudt in het jaarlijkse hoge water. Maar niet alleen overstromingen, ook extreme droogte zorgt voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland?

Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen vormen een expositie waarin je het water kunt zien, horen, voelen en proeven. De tentoonstelling is te zien tot en met 8 januari 2023 en besteedt veel aandacht aan het heden en de toekomst en laat letterlijk zien wat de stand van water is.

Tags

Slot Loevestein,Waterlicht,Daan Roosegaarde