bird
zondag 16 juni | 09.11 uur

'Vroeger werd er ook al thuisbezorgd'

19-09-2022 15:16
uur
Door: Britta Alink
190922_MelkboerHuibert
Melkboer Huibert van Dijk in Aalst. Foto: aangeleverd

AALST -  De tijd dat de melkboer, de slager en de groenteboer langs de huizen gingen om hun producten aan de man te brengen ligt ver achter ons, hoewel de tijd ons nu weer inhaalt. De bezorgservice aan de deur is weer terug.

Op de foto staat melkboer Huibert van Dijk in Aalst met de pony voor de wagen met melkproducten. De foto is van Stichting De Vier Heerlijkheden. Deze stichting verzamelt historische informatie over de vier dorpen Aalst, Brakel, Poederoijen en Zuilichem. De stichting bezit een grote collectie foto's waarvan een klein deel op de website te zien is. 

In de vorige eeuw was het helemaal niet vreemd om voor het bezorgwerk een pony te gebruiken, er werd ook met een bakfiets en zelfs met een hondenkar brood bezorgd in het dorp. Hannes Vernooij gebruikte een bakfiets met tweetaktmotor en broer Sterk had achterop zijn boerenkar twee kranen waaruit de klant melk kon tappen.

Diploma handmelken
De zaak van Van Dijk was gevestigd aan de E.P. van Ooijenstraat, in het pand waar nu een supermarkt is gevestigd. De middenstanders hadden vroeger veel diploma's nodig om een zaak te beginnen. Er is zelfs een periode geweest dat, als je melk wilde verkopen, je het diploma handmelken moest halen.  

Dochter Lijntje van Dijk werd door haar vader van school gehaald om mee te doen in de zaak, het schoolbestuur waarschuwde dat het een boete van 50 gulden zou gaan kosten, Huibert zei: een knecht kost me iedere week vijftig gulden, dus doe dan die boete maar. Het was voor die tijd een moderne winkel met een heuse koeling, ook verkochten ze soep in flessen. In 1968 werd de zaak verhuurd aan Ties van de Werken, en in 1977 verkocht aan Marcelis van Heemskerk.

Op de vrijdagen 30 september, 28 oktober en 25 november van 19:00 tot 22:00 uur is het Koetsiershuis van de Vier Heerlijkheden in Brakel weer open voor belangstellenden. Het Koetsiershuis bevindt zich aan de Dwarssteeg 4, naast Huis Brakel.

www.vierheerlijkheden.nl

Tags

koetsiershuis,de Vier Heerlijkheden