bird
zaterdag 20 april | 11.15 uur

‘Statushouders krijgen niet de begeleiding die we verwachten in Zaltbommel’

25-11-2022 07:30
uur
vluchtelingen
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – “Statushouders krijgen op dit moment niet op alle punten de begeleiding die wij verwachten in Zaltbommel.” Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA.

Volgens Henk Plessius van de PvdA stagneert de hulp van statushouders in de gemeente doordat er een grote achterstand is bij de ‘inburgeringsconsulenten’ van Regio Rivierenland.

'Schrijnende situaties'
Het gevolg hiervan is volgens Plessius dat er een aantal ‘zeer schrijnende onmenselijke situaties zijn ontstaan’.  “Families die hier aankomen, maar waarvoor bijna niets is geregeld. Geen meubilair, geen eten, geen financiële middelen.” Voor de vrijwilligers van Welzijn Bommelerwaard en Kompas betekent het veel extra werk. “Ze worden belast met problematiek waar ze niet voor zijn toegerust en ze raken overbelast.”

Personeelstekort
De problemen komen volgens Plessius door personeelstekort, waardoor papieren en aanmeldingen niet in orde zouden zijn. Sociom is verantwoordelijk voor de praktische zaken rond statushouders, zoals huisvesting, verzekeringen en allerlei inschrijvingen. Dat moet in de eerste drie maanden van de begeleiding gebeuren, waarna vrijwilligers van Welzijn Bommelerwaard en Stichting Kompas de statushouders kunnen helpen bij het ontdekken van hun leefomgeving.

Afspraken
“Sociom komt haar afspraken niet na”, stelt hij in zijn schriftelijke vragen. “Daardoor krijgt WerkZaak de goede documenten niet tijdig geleverd om tijdig voor uitkeringen voor de statushouders te zorgen.”

Het college herkent de kritiek en zegt de ‘urgentie te onderstrepen’ om zaken in de uitvoering te verbeteren. “We voeren structureel overleg met de uitvoerende partijen om de samenwerking te verbeteren en knelpunten op te lossen. Vanwege de knelpunten hebben we onlangs een gesprek gevoerd met de directeur van Sociom, waarbij hun verantwoordelijkheden nogmaals onderstreept zijn.”

Regierol
Sinds januari 2022 hebben in de gemeente circa zestien huisvestingen van statushouders plaatsgevonden. In vijf gevallen heeft de gemeente signalen ontvangen dat zaken niet goed zijn gelopen. “Op korte termijn gaan we in gesprek met Regio Rivierenland over hun regierol”, aldus het college.

Vrijwilligers
Daarnaast kondigt het college aan in gesprek te gaan met de vrijwilligers. “We zijn op de hoogte van de moeilijkheden die zij ervaren”, aldus het college. “Binnenkort hebben we een bijeenkomst voor de vrijwilligers waarbij we input ophalen over hun ervaringen om zo de uitvoering te verbeteren.”

Tags

statushouders zaltbommel,sociom,henk plessius