bird
dinsdag 23 april | 11.16 uur

'Parkeerbeleid in de binnenstad moet veel duidelijker worden'

14-10-2022 16:40
uur
Door: Britta Alink
parkeerbeleid
Het nieuwe parkeerbeleid zorgde na de invoering voor veel verwarring. Archieffoto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - Het parkeerbeleid in de binnenstad van Zaltbommel is veel te ingewikkeld en moet helder worden. Dat blijkt uit de resultaten van de enquête, die afgelopen zomer is gehouden. Ook de lokale politiek vindt dat er snel iets moet veranderen.

Uit de enquête, waar 1825 mensen aan hebben meegedaan, blijkt dat ruim 70% van de ondervraagden ontevreden tot zeer ontevreden is over het huidige beleid, dat in de zomer van 2021 werd ingevoerd. De reden voor de ontevredenheid is dat er volgens de respondenten teveel verschillende tijden en parkeerregels in de verschillende zones zijn.

Eenduidiger
Het college van burgemeester en wethouders trekt zich de kritiek aan en heeft daarom een 'opiniërende nota' de wereld in gestuurd, die afgelopen donderdag werd besproken in de carrouselvergadering. Binnenkort komt er een nieuw voorstel waar de gemeenteraad een oordeel over mag vellen. "Het beleid moet gewoon eenduidiger en helderder", aldus Willemien van Gameren van de VVD. 

Het parkeerbeleid in de binnenstad houdt de gemoederen flink bezig. Het nieuwe regime werd vorig jaar ingevoerd en zorgde bij bewoners, ondernemers en winkelend publiek voor veel verwarring en onbegrip.

Oplossingen
In een deel van de straten is een blauwe zone ingevoerd, die op wisselende tijdstippen geldig is. Op sommige parkeerplaatsen moet je 's avonds wel betalen, maar overdag niet of net andersom. Bewoners met parkeervergunningen kunnen op sommige plekken een deel van de dag wel staan, maar op andere delen weer niet. Een pasklare oplossing ligt op dit moment nog niet op tafel.

Wel heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal ‘oplossingsrichtingen' op papier gezet en die werden vorige week donderdagavond door de plaatselijke politiek besproken. Gratis parkeren op zondag en minder wisselende tijden en zones zijn twee mogelijke oplossingen waar de politiek tijdens de carrousel iets over mocht zeggen. Ook vroeg het college de politici naar hun mening over het verlengen van de parkeerduur met de blauwe schijf (van één naar anderhalf uur) en het 's avonds gebruiken van de laad- en losplekken in de binnenstad.

Verwarring
Op dit moment mag je in de Waterstraat overdag in een deel van de straat een uur parkeren met de blauwe schijf. In een ander deel moet je betalen. 'Veel te ingewikkeld', vindt de politiek. "Eén straat, één regel", benadrukte Elke Smulders van D66 afgelopen donderdagavond. "Je moet in die ene straat niet halverwege de dag wisselen van regels. Zorg voor duidelijkheid en presenteer dat ook goed. Zorg ervoor dat de borden duidelijk uitleggen aan inwoners en bezoekers wat de regels zijn."

De verschillende regels in de blauwe zone-gebieden zorgen voor veel verwarring, bleek ook uit de enquête die afgelopen zomer gehouden werd. "Maak van het hele assenkruis een blauwe zone", oppert een van de ondervraagden. "De overige parkeerplaatsen in de binnenstad kunnen betaald parkeren worden of parkeren voor vergunninghouders. Buiten de stad, dus bijvoorbeeld op Rotterdamse Bol en Beersteeg gratis parkeren." Dat lijkt steun te krijgen van de politiek. "Het beleid streeft nu naar een oplossing voor alle doelgroepen, zoals inwoners, ondernemers en bezoekers", aldus Henk Plessius (PvdA). "Zaltbommel is daar te klein voor. Het is beter om het beleid eenvoudiger te houden."

Wat er precies gaat gebeuren om het parkeerbeleid duidelijk te maken voor iedereen, is nog niet bekend. Daar mag de gemeenteraad zich over een tijdje over uitspreken.

Tags

parkeren,parkeerbeleid,parkeren binnenstad,parkeerbeleid Zaltbommel