bird
donderdag 25 april | 15.30 uur

'Nederhemert gaat in 2022 gewoon gereden worden. Punt!'

31-05-2021 14:35
uur
Door: Martin van Hemert
truckpullmartin-1
Foto: Erwin Visser

NEDERHEMERT - De Bommelerwaardgids brengt woensdag 2 juni een 'Ode aan de Truckpulling'. Lees hier vast een interview, dat Martin van Hemert maakte met Wim Lagerweij, bestuurslid van Vereniging Truckpulling Nederland.

“In 2007 nam Gerrit Robbemondt – de voorzitter van de Oranjevereniging - contact met ons op, nadat hij bij een truck- en tractorpulling-evenement in Ahoy was geweest. Hij zag dat en dacht: ‘ik wil ook zoiets in Nederhemert’. Maar dan wel alleen maar truckpulling. Ik weet nog wel dat wij in het begin nog wel wat twijfels hadden. Want in hoeverre zou een wedstrijd in Nederhemert de truckpulling in Almkerk gaan bijten, de plek waar de sport is ontstaan? Nou, die twijfel was onterecht, want het eerste jaar was de truckpulling in Nederhemert al gelijk een succes. Sindsdien is ‘Nederhemert’ vaste prik op de truckpulling-kalender.”

Uniek
“Bij mijn weten is de baan in Nederhemert de enige echte permanente truckpullingbaan die we kennen. Wereldwijd! En dan ook nog eens met drainage en alles erop en eraan. Ook het idee voor een jaarlijkse testdag kwam uit de koker van de organisatie in Nederhemert en na het monstertruck-drama in Haaksbergen was Nederhemert ook de eerste die een vangrail liet plaatsen. Dat vind ik typerend voor de organisatie in Nederhemert: niet eerst heel lang twijfelen, maar direct doen. Nederhemert heeft een zeer korte bedenktijd nodig - soms is het zelfs weleens nodig om even op de rem te trappen – maar dat is gewoon het enorme enthousiasme in die club. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de weg die ieder jaar wordt afgesloten zodat-ie gebruikt kan worden om de trucks te parkeren. Ook dat is iets dat je lang niet in iedere gemeente zomaar voor elkaar krijgt. Je ziet dat het hele evenement in Nederhemert gewoon een succesformule is.”

2020-2021
“Vorig jaar maart was er in Nederland zó veel aan de hand. Zelfs bij begrafenissen zagen we het mis gaan. Dan is dit – de truckpulling – maar een spelletje. Er waren truckpulling-organisaties die ervoor kozen om het evenement naar een andere datum te verschuiven, maar Nederhemert zag daar geen heil in; ‘dat wordt ‘m niet’. Hetzelfde geldt voor dit jaar. Ook nu heeft Nederhemert al heel snel gezegd dat ze het dit jaar niet zien goedkomen. Dat is een wijs besluit geweest, denk ik, al kleeft er wel een risico aan. Want stilstand zou je zomaar vrijwilligers kunnen kosten; iets dat niet leeft, gaat dood. Nu leven we een beetje met de dag en we hopen dat het volgend jaar wél door kan gaan. Want één ding is zeker, als de coronamaatregelen het toelaten is het voor iedereen heel simpel: Nederhemert gaat gewoon gereden worden, punt!”

 

Tags

truckpulling nederhemert,wim lagerweij,vtn