bird
vrijdag 24 maart | 16.24 uur

'De dorpsquiz Ammerzoden-Well is een nieuwe traditie geworden'

15-03-2023 12:10
uur
Door: Martin van Hemert
100323_dorpsquizWell
In 2018 moesten de deelnemers terug de schoolbanken in. Foto: aangeleverd

AMMERZODEN/WELL - De dorpsquiz Ammerzoden-Well telt ieder jaar honderden deelnemers. Ook voor de aanstaande vijfde editie - op vrijdag 14 april - stromen de inschrijvingen al geruime tijd binnen. 

Met grote zekerheid durven mede-organisatoren Erik van Buuren en Bram Eggink het niet te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk was de dorpsquiz Ammerzoden-Well de allereerste in de Bommelerwaard. Bram legt uit hoe dat zover kwam: "We zagen dat de dorpszeskamp stopte en ook andere activiteiten werden minder. We wilden met een quiz een stukje verbinding in het dorp terugbrengen." "Hoe meer reuring in het dorp, hoe leuker het is", vult Erik aan. "En uiteindelijk hebben we er een soort nieuwe traditie mee in het leven geroepen", is Bram van mening.

Kerktoren
Op vrijdagavond 14 april staat alweer de vijfde editie van de dorpsquiz op het programma. Op die avond halen de deelnemende teams om 18:30 uur hun opdrachtenboek, inclusief goodiebag op, waarna ze in hun eigen thuishonk de quiz maken. Uiterlijk vijf uur later moet het boek weer ingevuld zijn ingeleverd. Door de jaren heen is de quiz weliswaar professioneler van opzet geworden, inclusief een eigen website; qua vragen en opdrachten kan het de organisatoren al jaren niet gek genoeg. Want wie denkt dat de deelnemers rustig aan tafel het hele boek door kunnen werken, heeft het mis. "Je moet er vanuit gaan dat er de hele avond twee personen afwisselend op pad zijn voor de 'eropuit-opdrachten'.

Dat kan van alles zijn; van dropveters eten in een café tot een vraag beantwoorden in een rijdende bus." Ook Lennart Aangeenbrug - voormalig dominee in Well - speelde een rol in één van de eerdere dorpsquizzen, zij het ongevraagd: "De vraag was hoe hoog de kerktoren in Well is. De dominee is daarover de hele avond platgebeld en -geappt. Hij werd er zo gek van dat hij op Facebook een bericht zette: 'ik weet niet hoe hoog de kerktoren is, maar heel veel plezier nog met jullie quiz. Ik zet nu mijn telefoon uit’", herinnert Bram zich lachend.

Feestje
In tegenstelling tot vorige jaren zijn er tijdens de komende quiz niet tien, maar twaalf categorieën. Ook kunnen er voor het eerst jokers worden ingezet, waarmee de deelnemers dubbele punten kunnen scoren.

De beroemde - en beruchte - geheime opdracht blijft logischerwijs geheim, al willen Erik en Bram wel een klein puntje van de sluier oplichten: "We hebben wel weer iets spectaculairs", is Erik geheimzinnig. "Het is een jubileum-editie en tijdens een jubileum vier je een feestje", vult Bram aan. "Ja, in de breedste zin van het woord", besluit Erik.

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 19 maart inschrijven op www.dorpsquiz.com

Tags

dorpsquiz Ammerzoden-Well,Bram Eggink,Erik van Buuren