bird
donderdag 11 augustus | 02.25 uur

'Corky' gaat weer naar Scandinavië met de mannen

14-01-2022 14:16
uur
Door: Britta Alink
corky-1
• Jörg Kaasjager (rechts) met zijn vrienden Robert-Jan Noordhoff en Andres de Visser bij 'Corky', de Volvo uit 1992 waarmee ze mee gaan doen aan de Carbagerun. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - Voor de zevende keer doet 'Corky', een Volvo 850 GLT uit 1992, mee aan de Carbage Run. Een tocht van ruim 2500 kilometer, speciaal bedoeld voor 'barrels'. Achter het stuur zit Bommelaar Jörg Kaasjager samen met zijn beste vrienden Robert-Jan Noordhoff uit Tilburg en Andres de Visser uit Borsele.

De Carbage Run is een roadtrip door Europa met als belangrijkste voorwaarde dat de deelnemers meedoen in een (oude) auto, die niet meer dan 500 euro heeft gekost. Tijdens de trip voeren de deelnemers opdrachten uit waarmee ze punten kunnen verdienen. Het gaat niet om snelheid, maar om creativiteit.

Husky's
"We hebben een keer een foto van ons drieën moeten maken in een bed in Ikea", vertelt Jörg, die volgende week voor de zesde keer meedoet. "Ook moesten we een keer een span Husky-honden regelen, die onze auto een paar meter vooruit moesten trekken. Of een keer een Zweedse dame zoeken, die zich door ons wilde laten optillen en op de foto laten zetten. Ook heeft Robert-Jan zijn haar een keer laten blonderen en er is een filmpje gemaakt waarop te zien is hoe ik een blikje 'Surströmming' eet. Dat is een soort zure vis, waarvan de meeste mensen al over hun nek gaan als ze er alleen maar naar kijken."  

Drieduizend kurken
'Corky' stond in 2015 op Marktplaats nadat de eerste eigenaar er een Carbage Run mee had gedaan. Die deelnemer was eigenaar van een slijterij en had maar liefst drieduizend kurken op de auto geplakt. Toen Jörg en Robert-Jan (de neef van Jörg's vrouw Femke) het plan hadden opgevat een keer mee te doen aan de barre tocht, zagen ze de auto te koop staan en waren ze meteen verkocht. 

Goede doel
Vanaf de eerste keer wilden ze het niet alleen voor de lol doen, maar hebben de vrienden er een goed doel aan gekoppeld: KiKa. "We vonden het een mooi idee om tijdens een week waarin wij iets leuks deden, geld in te zamelen voor kinderen die het hard nodig hebben", licht Jörg toe.

Stichting Hartekind
Later is het goede doel veranderd in Stichting Hartekind. Jörg en zijn vrouw Femke hebben drie gezonde kinderen (Max van 13, Fiene van bijna 10 en Ties van bijna 8), maar ook zoontje Bo, die met een ernstige hartafwijking werd geboren en vlak na de geboorte overleed. "De stichting zet zich in voor onderzoek naar behandelingen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking", vertelt Jörg. "Dus dat vonden we een heel mooi doel." Na twee deelnames ging ook vriend Andres de Visser mee op de jaarlijkse trip. "Het is elke keer een week vol avontuur, vol gekkigheid, een week helemaal weg en vrij zijn", vertelt Jörg. "Onderbroekenlol van de bovenste plank."

Overigens betalen de drie vrienden alle onkosten zelf: het startgeld, de benzine, overnachtingen, maaltijden en drankjes. Wat ze binnenhalen van sponsors gaat voor honderd procent naar Stichting Hartekind. Tot nu toe haalden ze elk jaar rond de 2500 euro op voor het goede doel.

Barbecue
De Carbage Run wordt tegenwoordig vijf keer per jaar georganiseerd door verschillende delen van Europa, er is zelfs een editie op brommers. Het vertrek van de Bommelse ploeg staat gepland op zondag 23 januari. De volgende dag komen de mannen aan in Kopenhagen, waar de echte route start. Overnachtingen zijn geregeld, een paar keer in een hotel, maar ook slapen in een stuga (vakantiewoning). “De barbecue gaat mee, heerlijk bij 22 graden onder nul spareribs grillen”, mijmert Jörg vast vooruit.

Wie het goede doel van Team Corky wil steunen kan doneren op: www. doneeractie.nl/help-corky-hartekinderen

of scan de QR-code

 

Tags

corky,carbage run,jörg kaasjager,robert-jan noordhoff,andres de visser