bird
vrijdag 07 augustus | 11.00 uur

‘Bruchem Opgeruimd’ schenkt 750 euro aan dierenasiel

13-07-2020 11:30
uur
Door: Britta Alink
bruchem-2
• De cheque werd vrijdag overhandigd.

 

BRUCHEM – Na weer een jaar lang zwerfafval opruimen in Bruchem, hebben drie leden van ‘Bruchem Opgeruimd’ afgelopen vrijdag een cheque van 750 euro overhandigd aan het dierenasiel.

Leen Struijk en Ria Gouda uit Bruchem ruimen al jaren rotzooi op in hun dorp. Ze deden altijd mee aan de opruimdagen, die de gemeente twee keer per jaar organiseerde.

Schone Kernen
Later werden de opruimdagen omgezet in het project ‘Schone Kernen’. Verenigingen uit de hele gemeente kunnen zich hiervoor aanmelden. Als ze een jaar lang regelmatig een bepaald aantal straten ingaan om zwerfafval te verwijderen, krijgen ze daarvoor een vergoeding voor hun club.

De gemeente zorgt voor handschoenen, vuilniszakken, tangen en vestjes.

Dierenasiel
In Bruchem zijn de opruimers niet van een vereniging, ze noemen zich ‘Bruchem Opgeruimd’ en schenken hun vergoeding nu voor de tweede keer aan het dierenasiel. “Wij gaan niet op een bepaalde dag tegelijk opruimen, maar hebben de straten verdeeld”, legt Ria Gouda uit. “Die houdt iedereen netjes bij als het hem of haar uitkomt.”

Zielig
Eén van de jongste deelnemers is de 12-jarige Lizelotte Nieuwenhuizen. “Ik help vooral mee, omdat ik het zielig vind als dieren plastic eten. Vogels en andere dieren kunnen daar dood aan gaan.”

De Lucht
Leen Struijk is vooral actief in het buitengebied. Samen met een aantal andere dorpsbewoners doet hij regelmatig een deel van het gebied achter wegrestaurant De Lucht. “Bij De Lucht ruimen we elke drie weken zes tot acht vuilniszakken vol met afval op”, vertelt Leen.

Carpoolplaats Esso
Ook dorpsgenoot Frits van der Schans pakt regelmatig wegen in het buitengebied aan, waaronder de carpoolplaats bij de Esso. De gevonden rotzooi wordt door de gemeente opgehaald en afgevoerd.

Leen gaat daarnaast regelmatig samen statushouder Obada Naji uit Syrië een aantal straten in het dorp af. Onderweg oefenen ze met de Nederlandse taal. Vorig jaar werden in Bruchem maar liefst 230 vuilniszakken afgevoerd, dit jaar staat de teller al weer op 168.

A-sociaal
De vrijwilligers komen plastic tassen en dozen vol met rotzooi tegen, veel blikjes, verpakkingen en etensresten. “Zo’n blikje op straat gooien, dat is toch gewoon a-sociaal”, vindt Ria. “Het vervuilt echt alles voor mens en dier.”

Veel Zaltbommelse dorpen en wijken doen aan ‘Schone Kernen’ mee, maar nog niet allemaal. Kijk hier voor meer informatie op de website van de gemeente: www.zaltbommel.nl

Op de foto van links naar rechts staand: Lizelotte Nieuwenhuizen, Leen Struijk en Ria Gouda. Zittend: asielbeheerder Gabriëlla van Lieshout met asielhond Ates (Anatolische herder) en beheerder Hetti Bouman met asielhond Duman (Akita Inu).

Tags

Bruchem Opgeruimd,Schone Kernen,Dierenasiel Bommelerwaard

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2