bird
donderdag 28 maart | 15.05 uur

‘Aanrijtijden ambulance zijn onacceptabel’

07-11-2020 10:40
uur
Door: Andre Bijl
ambulance-2
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL - Delen van de gemeente Zaltbommel scoren slecht waar het gaat om de aanrijtijden van ambulances. Onder meer in de kernen Aalst, Brakel, Nederhemert en Poederoijen is de situatie onacceptabel en wordt in meer dan de helft van de gevallen niet aan de eisen voldaan.

Dat liet burgemeester Pieter van Maaren donderdag weten na vragen van SGP-voorman Geert Bok. Bok herinnerde de burgemeester er tijdens het vragenuurtje aan dat hij vorig jaar de ambulancecijfers per kern heeft opgevraagd. 

Rand van gemeente
Aanleiding voor Bok waren destijds de signalen die hij kreeg dat het steeds langer duurde voor de ambulances arriveerden. “En dat heeft grote consequenties voor met name de inwoners die aan de randen van onze gemeente wonen. Ik heb die cijfers nog steeds niet gekregen. Dat maakt het onmogelijk om over deze zaak te debatteren.”

Rumpt
De SGP voorman wees erop dat sinds januari 2016 de ambulancepost in Rumpt de posten in Geldermalsen, Culemborg en Zaltbommel vervangt. “De post Zaltbommel is alleen nog ‘voorwaardenscheppend’. Dat betekent dat er alleen een ambulance gestationeerd wordt als de andere ambulances onderweg zijn.”

23 minuten
Bok rekende raad en college donderdagavond voor dat de afstand tussen Rumpt en Zaltbommel vrij groot is. “Naar Brakel is het precies 23 minuten rijden, de kortste route zonder files. Dan is het niet vreemd dat de aanrijtijden niet gehaald worden. Eigenlijk is het bijzonder als het wél lukt.”

De SGP-voorman ‘eiste’ dat de cijfers over 2019 en 2020 voor alle kernen nog dit jaar beschikbaar zijn. Ook wilde hij onder meer weten hoeveel ambulances Rumpt als thuishaven hebben – in 2016 waren het er drie – en hoeveel uren er daadwerkelijk een ziekenwagen in Zaltbommel staat.

Veiligheidsregio
Bok werd op zijn wenken bediend. Burgemeester Van Maaren liet weten de zorgen van de SGP-er te delen. Hij is de afgelopen maanden druk bezig geweest om de cijfers boven water te krijgen. “Ik heb brieven gestuurd, ik klop voortdurend bij de veiligheidsregio op de deur.”

Geschrokken
Inmiddels zijn de ‘ruwe cijfers’ binnen en krijgt de raad die – na een laatste check – binnenkort onder ogen. “Ik ben ervan geschrokken”, liet Van Maaren op voorhand weten. “Aalst, Nederhemert, Brakel en Poederoijen scoren slecht.”

Kwartier
Wettelijke eis is dat in 95 procent van de spoedgevallen de ambulance binnen een kwartier ter plekke is. In sommige dorpen wordt dat percentage bij lange na niet gehaald. “En dan gaat het niet om 88 of 89 procent. Nee, het is echt heel slecht”, foeterde Van Maaren die onthulde dat sommige Zaltbommelse dorpen percentages scoren van 28, 35 en 45 procent. 

“Dat is onacceptabel. Ik ben er erg van geschrokken en ik ben er boos om”, aldus de burgemeester die de raad beloofde dat hij op korte termijn stappen zet. Zo gaat er een nieuwe brief naar de Veiligheidsregio, terwijl er ook een gesprek volgt met de directeur Brandweer en Ambulancezorg van Gelderland-Zuid.

Zorgelijke situatie
“Hier is sprake van een zorgelijke situatie. Ik eis dat ambulances binnen de afgesproken tijd verschijnen. Het is niet acceptabel dat dat er kernen zijn waar de ambulance in minder dan de helft van de gevallen op tijd verschijnt. Dit is een primaire taak en die moet goed geregeld zijn”, zei Van Maaren die beloofde ‘met elkaar ten strijde te gaan’ om deze kwestie goed te regelen.

Geert Bok onderstreepte die wens van de burgemeester en wees erop dat het steeds duidelijker wordt hoe zorgelijk de situatie is.

Volgens burgemeester Van Maaren staan er doordeweeks overdag drie ambulances in Rumpt, in de weekends en ‘s nachts zijn dat er twee. Niet duidelijk is hoe vaak er een ziekenauto in Zaltbommel klaar staat. 

Bij een A1 rit rijdt de ambulance met spoed naar de melding om er zo snel mogelijk te zijn – over het algemeen binnen vijftien minuten. Bij een A2 rit is er geen spoed, maar is de afspraak dat de ambulance wel direct gaan rijden om binnen dertig minuten aanwezig te zijn.

Andre Bijl

Tags

aanrijtijden ambulance,ambulance zaltbommel,geert bok