over ons | adverteren | sitemap | contact

Aikibudo, Japanse vechtkunst in Zaltbommel


Deel deze pagina

Joost Roeland met zijn leerlingen van Budoschool Ji Shin Do
Joost Roeland met zijn leerlingen van Budoschool Ji Shin Do
Aikido, Judo, Aikibudo, Daito-Ryu aiki jiu-jitsu. Het wordt de geïnteresseerde leek in eerste instantie niet gemakkelijk gemaakt om door de bomen het bos te zien. Maar Joost Roeland legt het met veel geduld uit. De gediplomeerde aikido-leraar heeft vorig jaar een eigen Budoschool opgericht - Ji Shin Do - in Zaltbommel, waar hij lessen Aikibudo geeft.

Om te beginnen is het voor een goed begrip raadzaam het woord aikibudo ontleden. 'Ai' betekent harmonie, 'ki' levensenergie. Harmonie in levensenergie, dus. 'Do' staat voor levensweg en 'bu' (krijger) is later toegevoegd om duidelijk te maken dat deze vorm teruggrijpt op de krijgskunsten uit het oude Japan.

Let op: aikibudo is geen vechtsport. Joost spreekt liever van een 'zelfverdedigingskunst'. Aikibudo wordt gekenmerkt door cirkelende bewegingen, waarna de tegenstander wordt gecontroleerd door breek- of klemtechnieken toe te passen. Er worden geen wedstrijden in gehouden, het wordt puur als demonstratievorm beoefend. "Zou je er een vechtsport van maken dan hou je elkaar gewoon niet heel. Nee, als je de competitie zoekt moet je maar gaan judoën."

Samoerai
Laten we voor de geschiedenis van deze edele kunst eerst eens teruggaan naar de tijd van de samoerai, het feodale Japan. Een harde tijd waarin alleen de daimyo's (grootgrondbezitters) er warmpjes bij zaten. Ze hadden eigen grond en elk een eigen leger. En een leger moet getraind worden. Hierbij ontstonden de vechttechnieken, die door de eeuwen heen verder aangepast en verfijnd werden. Via allerlei meesters en leerlingen kwam aikido uiteindelijk van Japan in Frankrijk terecht, waar de Fransman Alain Floquet er het hedendaagse aikibudo van maakte.

Met zijn 24 jaar is Joost Roeland één van de jongste leraren in het aikibudo, maar toch heeft hij al een groot aantal jaren ervaring. "Ik heb mijn opleiding genoten in de school van Robert Breedveld in Gorinchem. Hij is in Nederland de belangrijkste vertegenwoordiger in het aikibudo. Hoe ik in Zaltbommel terecht ben gekomen? Heel simpel. Nadat ik de opleiding tot aikidoleraar had afgerond heb ik uitgezocht in welke plaats in de regio nog geen aikibudo werd gegeven. Tot mijn verbazing was dat in Zaltbommel het geval. Wel judo en karate, maar geen aikibudo. Vandaar dat ik hier vorig jaar oktober ben begonnen."

Technieken
Elke dinsdagavond zijn er nu lessen van een uur te volgen, waarbij Joost Roeland de ongewapende krijgskunsten uit het Land van de Rijzende Zon uit de doeken doet. "We beginnen met een warming up van zo'n 15 minuten en daarna gaan we aan de slag. Een les bestaat uit werptechnieken, verplaatsingen, slagen en stoten, valbreken en controletechnieken. Waarna we weer afsluiten met een cooling down. Iedereen vanaf 14 jaar kan zich inschrijven."

Het gradatiesysteem kennen we vanuit het judo. De witte band voor de beginners, daarna de gele en zo door tot de bruine en zwarte band. "Zelf ben ik 2e dan (tweede zwarte band) en ben bevoegd om examens af te nemen tot en met de bruine band. In mei zijn die examens voor de groep die in oktober bij mij begonnen is. Zelf blijf ik ook nog steeds bijleren. Elke beweging kan altijd nog iets meer geperfectioneerd worden. Het wordt dan steeds leuker. Elk jaar ga ik op stage naar Frankrijk. En ik ben hard aan het sparen voor een reis naar Japan. Maar dat is in eerste instantie om samen met mijn vriendin het land te verkennen."

Traditionele wapens
"Naast de ongewapende technieken ben ik in de nabije toekomst ook van plan om aandacht te besteden aan het gebruik van traditionele wapens." Joost pakt een katana, een samoeraizwaard, en een tanto, een soort dolk. Opgepast nu. "Uiteraard gebruiken wij de houten versies van deze wapens." Een ander wapen, de tonfa, ziet er bijzonder onschuldig uit, maar blijkt over verrassend veel mogelijkheden te beschikken. "De Franse politie heeft de tonfa dan ook in hun dagelijkse uitrusting. Je kunt hem gebruiken voor zowel de aanval als de verdediging". Hij laat een aantal verbluffende staaltjes zien.

Heeft hij de geleerde technieken al eens in de praktijk moeten brengen in het dagelijkse leven? "Nee, gelukkig niet. Maar ik ken wel verhalen van nabij waar dat wel het geval was. Een man die bij mijn leraar trainde werd eens aangevallen door iemand die hem met een knuppel op zijn gezicht wilde slaan. Met een heel simpele verplaatsing kon hij de slag ontwijken, waarop de aanvaller een vreselijke smak maakte. Zonder dat hij aangeraakt was had die man zich lelijk bezeerd. Haha, zie dat maar eens uit te leggen aan de politie!"

De aikibudo-lessen zijn elke dinsdagavond te volgen in de gymzaal van Basisschool De Toermalijn. Tijden: 19.30 - 20.30 uur. Een judo-pak is tijdens de eerste les nog niet verplicht, maar wordt daarna wel sterk aangeraden. Kijk op www.jishindo.nl voor meer informatie.
Wat
Interview met Joost Roeland van Budoschool Ji Shin Do
Onderwerp
Aikibudo, aikido
Waar
Gymzaal van Basisschool De Toermalijn, Zaltbommel
Wanneer
Dinsdag 13 maart 2007
Datum
13 maart 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Japanse traditionele wapens die gebruikt worden bij het Aikibudo.

Japanse traditionele wapens die gebruikt worden bij het Aikibudo.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden