over ons | adverteren | sitemap | contact

Actie voor nieuwe boomgaarden in Gelderland


Deel deze pagina

Met de actie Houd de Bongerd Hoog! hoopt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) minimaal 100 particuliere nieuwe boomgaarden in Gelderland aan te kunnen leggen.

Bewoners van het buitengebied kunnen met aantrekkelijke korting zelf hun boomgaard samenstellen op basis van de geselecteerde kersen-, pruimen-, appel- en perenrassen.
De actie geldt dit najaar en sluit af met een uitdeeldag van de fruitbomen op 13 december waar de deelnemers ook een praktische aanplant- en snoei-instructie ontvangen.

Boomgaarden kwamen vroeger overal in Gelderland voor omdat vrijwel ieder boerenerf een aantal hoogstamfruitbomen had voor eigen gebruik. De hoogstambomen werden vroeger dicht bij de boerderij aangeplant en gaven het erf een fraaie groene uitstraling. Met name in de bloesemtijd zijn de boomgaarden een lust voor het oog. En in de oogsttijd hing het fruit voor het grijpen. Daarnaast hebben fruitbomen ook een hoge ecologische waarde en bieden ze veel nestgelegenheid aan vogels.

De hoogstamboomgaard is hiermee typerend voor het boerenerf en het agrarisch cultuurlandschap.

Wat SLG betreft hoort de hoogstamboomgaard in ieder landschap en daarom bieden ze bewoners in het buitengebied de mogelijkheid om zelf een boomgaard met verschillende rassen (appels, peren, pruimen en kersen) samen te stellen.

Datum
27 juli 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Enkele spelregels
Om alle bewoners van het buitengebied in Gelderland de mogelijkheid te geven om deel te nemen zijn een paar spelregels opgesteld. Hieronder staan de belangrijkste.
Iedereen die in het buitengebied woont en plek heeft voor minstens 5 hoogstamfruitbomen kan meedoen. Er zijn 2 lijsten met geschikte rassen opgesteld; een voor zandgrond en een voor kleigrond. Deelnemers vullen een bestelformulier in en de erfadviseurs van SLG kijken deze na. Meedoen kan door het formulier in te vullen en in te sturen voor 15 november 2014.
De uitdeeldag van de bestelde bomen is op zaterdag 13 december in Rozendaal, bij het kantoor van SLG.

Alle spelregels en de bestelformulieren voor zand- en kleigrond staan op www.landschapsbeheergelderland.nl

Volg de ontwikkeling en resultaten van de actie op twitter via #HdBH

De actie Houd de Bongerd Hoog wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden