over ons | adverteren | sitemap | contact

Actie voor nieuwe boomgaarden in Gelderland


Deel deze pagina

Met de actie Houd de Bongerd Hoog! hoopt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) minimaal 100 particuliere nieuwe boomgaarden in Gelderland aan te kunnen leggen.

Bewoners van het buitengebied kunnen met aantrekkelijke korting zelf hun boomgaard samenstellen op basis van de geselecteerde kersen-, pruimen-, appel- en perenrassen.
De actie geldt dit najaar en sluit af met een uitdeeldag van de fruitbomen op 13 december waar de deelnemers ook een praktische aanplant- en snoei-instructie ontvangen.

Boomgaarden kwamen vroeger overal in Gelderland voor omdat vrijwel ieder boerenerf een aantal hoogstamfruitbomen had voor eigen gebruik. De hoogstambomen werden vroeger dicht bij de boerderij aangeplant en gaven het erf een fraaie groene uitstraling. Met name in de bloesemtijd zijn de boomgaarden een lust voor het oog. En in de oogsttijd hing het fruit voor het grijpen. Daarnaast hebben fruitbomen ook een hoge ecologische waarde en bieden ze veel nestgelegenheid aan vogels.

De hoogstamboomgaard is hiermee typerend voor het boerenerf en het agrarisch cultuurlandschap.

Wat SLG betreft hoort de hoogstamboomgaard in ieder landschap en daarom bieden ze bewoners in het buitengebied de mogelijkheid om zelf een boomgaard met verschillende rassen (appels, peren, pruimen en kersen) samen te stellen.

Datum
27 juli 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Enkele spelregels
Om alle bewoners van het buitengebied in Gelderland de mogelijkheid te geven om deel te nemen zijn een paar spelregels opgesteld. Hieronder staan de belangrijkste.
Iedereen die in het buitengebied woont en plek heeft voor minstens 5 hoogstamfruitbomen kan meedoen. Er zijn 2 lijsten met geschikte rassen opgesteld; een voor zandgrond en een voor kleigrond. Deelnemers vullen een bestelformulier in en de erfadviseurs van SLG kijken deze na. Meedoen kan door het formulier in te vullen en in te sturen voor 15 november 2014.
De uitdeeldag van de bestelde bomen is op zaterdag 13 december in Rozendaal, bij het kantoor van SLG.

Alle spelregels en de bestelformulieren voor zand- en kleigrond staan op www.landschapsbeheergelderland.nl

Volg de ontwikkeling en resultaten van de actie op twitter via #HdBH

De actie Houd de Bongerd Hoog wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij
Uitgelicht
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden