over ons | adverteren | sitemap | contact

Aanstekelijk enthousiasme van Anneke en Aart Hitzert op de Slotshof


Gezamenlijke inzet en verbondenheid cruciaal


Deel deze pagina

Anneke en Aart Hitzert bij de nieuwe kruidentuin
Anneke en Aart Hitzert bij de nieuwe kruidentuin
Burendag 2013 in de Slotshof Gameren
Burendag 2013
Slotshof Gameren
Iedereen helpt mee
Slotshof Gameren, Harry Puijker
Harry Puijker hijst de vlag
Slotshof Gameren
Nadat het werk erop zat ging de vlag in top
De Slotshof diende in 2013 een aanvraag in bij het Leefbaarheidsfonds van Woonstichting de Kernen. En met succes. Dankzij deze steun en het aanstekelijke enthousiasme van Anneke en Aart Hitzert zijn er binnen mum van tijd bij het Woonzorgcomplex in Gameren tal van zaken prima geregeld. Met geld alleen heb je nog geen leefbaarheid. Vooral de inzet van de mensen zelf en de verbondenheid blijkt cruciaal.

Wikken en wegen
Op dit moment telt appartementencomplex de Slotshof 66 bewoners, tussen de 49 en 92 jaar. Anneke en Aart Hitzert behoren tot de jongste categorie. In 2012 kochten ze na lang wikken en wegen een appartement. "Hoewel we heel enthousiast waren tijdens een informatieavond gingen we daarna weer enorm twijfelen," vertelt Anneke Hitzert. "Het duurde nog een half jaar voor we de knoop door hakten. En nu willen we nooit meer weg."

Groentestalletje NieuwaalHet huis in Nieuwaal - waar ze 19 jaar woonden - werd verkocht. Voor wie wel eens over de Waalbandijk fietst is de locatie bekend: bij het mooiste streekproducten-stalletje van de Bommelerwaard (foto), dat overigens nog steeds van april tot oktober door het echtpaar Hitzert wordt bevoorraad.

Koffie-uurtje
Aart Hitzert: "Dat we nog steeds een stuk land hebben voor een moestuin, pony en schapen was voor ons een belangrijke factorom te kiezen voor de Slotshof, zo kunnen we er altijd tussenuit." Bij aankomst in de Slotshof bleek dat de bewoners zelf de handen uit de mouwen moesten steken om er iets van te maken. "In het begin werd er helemaal niks georganiseerd en zat iedereen op zijn eigen kamer. Dat kon natuurlijk niet, dus hebben we zelf het voortouw genomen. Eerst door een wekelijks koffie-uurtje in te stellen. Een schot in de roos, nog steeds komt de helft van de bewoners wekelijks naar de ontmoetingsruimte. Een aantal bewoners regelt nu alles voor het koffieuurtje en dat vinden ze plezierig om te doen."

Hechte gemeenschap
Daarna volgden snel andere activiteiten zoals een spelletjesavond en gezamenlijke maaltijden, waarbij Anneke met behulp van de vrijwilligers alle gerechten verzorgt. "Om de alleenstaande bewoners over de streep te trekken mogen ook hun kinderen mee komen. Dat heeft echt gewerkt, meer dan de helft van de bewoners neemt regelmatig deel aan gezamenlijke maaltijden. Binnen twee jaar is de Slotshof een hechte gemeenschap geworden met een hele actieve activiteitencommissie, met Henk van Wijk als voorzitter. Stille eenzaamheid hoeft hier niet meer voor te komen. Een vaste groep vrijwilligers springt regelmatig bij: Henk Smits, Frea, Liesbeth, Paula, Anneke en Trijnie."

Leefbaarheidsfonds
Voor de invulling van burendag ontstond een nieuw idee. Sommige bewoners misten hun tuintje en daarom werd besloten om de buitenboel op te knappen. "Tom van de Pol (woonconsulent van de Kernen) wees ons op het Leefbaarheidsfonds. Al snel waren de plannen klaar en werd de aanvraag gehonoreerd."

De hangende tuinen van Gameren
"We stuitten meteen op een praktisch probleem. Tuinieren op de grond is te lastig voor sommige bewoners. Daarom werd besloten om verhoogde kruidentafels te maken, waar een rolstoel precies onder past. Naast de kruidentafels kwam er een bankje en een vlaggenmast en werd de bestrating aangepast. We deden zoveel mogelijk zelf, iedereen hielp mee naar vermogen. En zo werd tijdens Burendag 2013 de klus samen geklaard."Aart en Anneke genieten van de saamhorigheid en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. "Je ziet mensen hier echt veranderen, dat is heel mooi om mee te maken. En we zijn nog lang niet klaar. Dit jaar kon het Leefbaarheidsfonds opnieuw worden aangesproken voor een beamer en de aankleding van de atrium’s en hoofdingang met plantenbakken. We houden dit jaar voor de tweede keer een wintermarkt. Senioren-activiteiten van buitenaf halen we zoveel mogelijk naar hier, zoals de lessen 'Bewegen voor ouderen' en de seniorenmiddag. Zo worden deze activiteiten voor meer mensen bereikbaar."


Datum
8 oktober 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Steun vanuit het Leefbaarheidsfonds
De goedgekeurde aanvraag van augustus 2013 van het Leefbaarheidsfonds van de Kernen:
"Slotshof Gameren: aankleding van de zuidzijde van de Slotshof met o.a. een kruidentuin, bankjes en dergelijke. Dit komt de sociale contacten en de saamhorigheid ten goede voor mensen die zorgbehoevender zijn."

Over de Slotshof
De Slotshof is een appartementencomplex naast 't Slot in Gameren. In 2012 zijn hier 24 huur- en 18 koopappartementen gerealiseerd, waar mantelzorg en verbondenheid een belangrijke rol spelen. Met Zorgcentrum ’t Slot om de hoek is directe verbinding met zorg een feit.Gerelateerde info

Nieuws, 13 maart 2014: De projecten van Bezoekerscentrum de Grote Rivieren
Nieuws, 22 januari 2014: De pipowagen van dorpsvereniging dín Treffer
Nieuws, 20 augustus 2013: Het Leefbaarheidsfonds keert uit
Geld voor onze Buurt
Geld voor onze Buurt
Nieuws, 23 september 2013: Burendag 2013 Gameren
Nieuws, 13 juni 2012: Opening wooncomplex Slotshof in Gameren
Uitgelicht
Carprof Valentijn
Carprof Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden