over ons | adverteren | sitemap | contact

700 verschillende Pioenen bij Het Houten Huis


Deel deze pagina

Ben B., Nelli en Wiebe van Het Houten Huis.
Ben B., Nelli en Wiebe van Het Houten Huis.
Deze week starten bij Kwekerij Het Houten Huis de jaarlijkse pioenrozendagen. Een mooie mogelijkheid voor liefhebbers om 700 soorten pioenen te bewonderen. De kwekerij is inmiddels (inter)nationaal een begrip, maar lijkt gek genoeg in eigen streek wat minder bekend.

"We zijn vaak te bescheiden", zeggen eigenaren Nelli en Ben B. Het assortiment is niet het enige wat de kwekerij in Zaltbommel zo bijzonder maakt. Het Houten Huis richt zich namelijk niet alleen op planten, maar laat ook mensen bloeien.

In deze oase van rust geeft Nelli Haasakker tekst en uitleg. Samen met haar man Ben B. van der Veen en haar broer Wiebe runt zij Het Houten Huis. "De aanleiding om met een kwekerij te beginnen was dat ik graag iets samen met mijn broer Wiebe wilde doen. Hij en ik hebben iets bijzonders met elkaar. Tijdens onze jeugd in Gameren waren we altijd samen. Wiebe heeft een verstandelijke beperking en is dol op de natuur. Ik wilde iets doen waarbij we vaak samen zouden zijn en tegelijkertijd de omstandigheden zo kon maken dat hij goed tot zijn recht kan komen."

"In de omgeving werd er in eerste instantie met argusogen naar ons gekeken. Een vrouw die een kwekerij begon, met haar broer. En ook nog met een partner die politicologie studeerde en nog nooit een plant had gezien. Het was dan ook wel mazzel dat Ben zoveel plezier kreeg in planten. We hebben nu allebei dezelfde interesse. We gaan daar overigens wel op een heel andere manier mee om. 'Papa heeft een datakop', zeggen de kinderen. Dat klopt, er zijn maar weinig mensen in Nederland die zo'n encyclopedische kennis van planten hebben als Ben."

Waarom is Het Houten Huis soms beter bekend buiten de Bommelerwaard dan erbinnen? "Het 'probleem' is dat het er niet in een keer stond, we zijn in de loop der jaren langzaam gegroeid. Veel omwonenden zijn in het verleden wel geweest en hebben dat beeld van toen in hun hoofd vastgehouden: een kleine kwekerij. Maar dat is nu helemaal anders! Nu reageren mensen weleens verbaasd. 'Waarom wisten wij dit nog niet?!' "

Het assortiment pioenrozen is verbluffend. "Om een indicatie te geven: de beroemde Kew Gardens in Engeland heeft zo'n 170 verschillende soorten in het assortiment. Claire Austin, een Engelse autoriteit op dit gebied, vertelde eens trots over haar 270 verschillende pioenen. Dan zwijg ik maar over onze 700 (!) soorten. We zijn nogal eens te bescheiden, maar feit is dat je nergens in Europa zo'n aanbod aantreft. Toch zijn we geen perfectionisten hoor, die dwangmatig een bepaalde soort 'moeten' hebben. Dat past helemaal niet bij ons. Het is gewoon leuk om te doen en daarnaast is het ook een kwestie van overleven voor een gespecialiseerde kwekerij. Als je iets doet, moet je het goed doen! Tijdens de pioenrozendagen geven we extra aandacht aan deze plantengroep die dan in volle bloei te bezichtigen en te kopen is."

In het twintig-jarig bestaan ging niet alles van een leien dakje. Nelli moet noodgedwongen een gedeelte van haar tijd in een rolstoel doorbrengen, een gevolg van haar laatste bevalling. Dit verplichtte haar soms zelfs om de werkzaamheden liggend uit te voeren. En Ben was een seizoen uitgeschakeld met een oogblessure. "Je merkt dat men nu respect heeft voor wat we tot stand hebben gebracht. Zeker omdat we er zo voor geknokt hebben."

"Sinds een jaar of zeven hebben we de theetuin erbij. Veel bezoekers komen van ver en dolen hier uren rond en dan is dat een welkome aanvulling. Iedereen kan zelf thee pakken in de pipowagen, zelfgebakken taartje erbij, parapluutjes voor als het regent. Een kleine moeite en je doet er zoveel plezier mee. Ik vind het leuk om dingen te doen waar mensen blij van worden. De opbrengsten van de theetuin gaan naar het Lilianne Fonds. Rijk worden we er sowieso niet van en dat hoeft ook niet."

Dan nog een ander aspect: de 'opvoedkundige' taak van Het Houten Huis. Want is die hele kwekerij eigenlijk niet gewoon een dekmantel om mensen te laten opbloeien? Je zou bijna het idee krijgen. Niet voor niets kreeg Het Houten Huis vorig jaar de Stageprijs Bommelerwaard uitgereikt, als beste stagebedrijf in de regio. Nelli en Ben nemen deze taak dan ook serieus. Nelli: "Ik probeer te ontdekken waar de sterke punten van iemand liggen. Alles wat je dan moet doen is de omstandigheden zo maken dat alle mogelijkheden eruit komen. Juist niet door ze teveel in de watten te leggen, want daar wordt niemand beter van. Het is heel mooi om te zien als jonge mensen groeien en trots zijn op zichzelf."

De kwekerij en de theetuin zijn vanaf dit seizoen van woensdag t/m zaterdag geopend, van 10.00 - 17.00 uur. Ook de sfeervolle kadowinkel voor huis en tuin (Bij Mamalou) is dan open. In de kwekerij vindt u 250 soorten hortensia's, 135 soorten papavers en 2000 soorten vaste planten. Meer informatie op de website: www.tuinplantenkwekerij.nl.
Wat
Interview met Nelli Haasakker
Waar
Het Houten Huis, Zaltbommel
Wanneer
10 mei 2008
Datum
10 mei 2008

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden