over ons | adverteren | sitemap | contact

700 jaar stadsrechten voor Zaltbommel


Historisch Festival 27 en 28 augustus 2016


Deel deze pagina

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Zaltbommel stadsrechten kreeg. Om dit te vieren organiseren Museum Stadskasteel Zaltbommel en 't Bommels Gilde op 27 en 28 augustus een historisch festival onder de titel: 700 jaar Stadsrechten, verleden en heden.

Zaltbommel heeft een rijke geschiedenis. De eerste vermelding is in de 9e eeuw. In de 13e eeuw groeide de stad uit tot een handelsstad en kreeg Zaltbommel officiëel stadsrechten. In deze periode werden de vestingwerken aangelegd. Zaltbommel werd steeds belangrijker en groeide uit tot Hanzestad in de 15e eeuw.

Heden en verleden
Tijdens het tweedaagse festival zal de rijke geschiedenis van Zaltbommel herleven met activiteiten uit het verleden en de hedendaagse bedrijvigheid. In de tuin van het museum wordt aandacht geschonken aan Living History. Er zullen textielambachten getoond worden, de smid is aanwezig en er zal uitleg zijn over wapens en andere ambachten.

Binnen en Buiten
Buiten het museum zullen hedendaagse ambachten worden getoond waardoor verleden en heden in elkaar overlopen. Denk hierbij aan het gruitrecht, het marktrecht, het tolrecht en het muntrecht. Veel van deze rechten kennen we anno 2016 nog steeds: accijnzen op bijvoorbeeld bier, tol bij bruggen, sluizen en wegen. Er zijn allerlei activiteiten die deze rechten tot leven brengen.

Muziek
Naast living history en herleven van ambachten is er ook muziek. Op zaterdag zal om 12.30, 14.00, 15.30, en 17.00 uur het duo Imbue mooie historische muziek ten gehore brengen. Tussen 16.30-21.00 zorgt de band Pyrolysis voor meer hedendaagse muziek. En om 13.30 en 14.30 uur speelt Loopend Tuigh. Op zondag spelen om 12.30 en 14.00 uur Imbue en tussen 15.30 en 17.00 sluit Pyrolysis het festival af.

Stadsmuurwandelingen
We laten de geschiedenis herleven, niet door alleen ambachten te tonen of de stadsrechten te laten herleven. In samenwerking met het TRIP en het Gilde van Stadsgidsen worden stadsmuurwandelingen georganiseerd. Tijdens het historisch festival kunt u, om 13.00 en 15.00 uur, deelnemen aan deze bijzondere wandelingen onder leiding van een gids, die u langs de bijzondere plekken van Zaltbommel brengt. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.
Voor meer informatie kunt u terecht bij TRIP Bommelerwaard, info@tripbommelerwaard.nl / www.tripbommelerwaard.nl

 
Entree: gratis
Data:
Zaterdag 27 augustus 12.00-21.00 uur
Zondag 28 augustus 12.00-17.00 uur
Locatie:
Stadskasteel Zaltbommel
Datum
24 augustus 2016

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden