over ons | adverteren | sitemap | contact

2 en 3 juni: Slag om Bommel


Historisch spektakel in binnenstad van Zaltbommel


Deel deze pagina

Op 2 en 3 juni 2012 is het zover, dan vindt opnieuw de ‘Slag om Bommel’ plaats in en om de historische binnenstad van Zaltbommel. Samen met een groot aantal lokale verenigingen op het gebied van dans, muziek, kunst en toneel neemt de Stichting ’t Bommels Gilde u mee terug in de tijd. Het belooft weer een groots spektakel te worden!

Gedurende het weekend van 2 en 3 juni 2012 kunnen bezoekers een kijkje nemen in het alledaagse leven van de soldaten en hun kampvolgers in de roerige Franse Tijd (1794 tot 1813). Op zaterdagavond en zondagmiddag wordt de veldslag nagespeeld, compleet met vuursteenmusketten, paarden en kanonnen. Wilt u ook beleven hoe het er aan toe ging tijdens de ‘Slag om Bommel’ zo’n 200 jaar geleden? Dat kan, iedereen is welkom en de entree is gratis!

Aan de oevers van de Waal staan de kampementen van 250 Napoleontische soldaten. Zeemansliederen galmen door de straten, af en toe verstoord door het ritme van de driftige voetstappen van exercerende soldaten. Een chirurg is minutieus aan het werk in het veldhospitaal. In de verte klinkt kanongebulder en hoefgetrappel en knallen de vuursteenmusketten. Ondertussen vermaken de kinderen zich onverstoorbaar met hun tijdloze kinderspelen. De haven bruist van activiteiten van oude ambachten en gildes. Tussen al het publiek door paradeert de gegoede burgerij in haar fraaie empire uitdossing en hoopt eenieder een glimp op te vangen van de Keizer Napoleon die beloofd heeft dit weekend zijn opwachting te maken.

Download de flyer met het complete programma!
Naam
Stichting ’t Bommels Gilde organiseert De Slag om Bommel
Datum
Zaterdag 2 juni en zondag 3 juni 2012
Locatie
Binnenstad Zaltbommel
Datum
12 januari 2012

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Hoogtepunten van het programma

Zaterdag 2 Juni
10.30 - 11.15 uur - Parade door de binnenstad en opening
15.15 - 16.00 uur - Krijgsraad in de Gasthuiskapel
20.15 - 21.30 uur - Veldslag op de Uiterwaarden langs de Waal
22.00 - 24.00 uur - Optreden Captain Gumbo

Zondag 3 Juni
12.30 - 13.30 uur - Veldslag op de Uiterwaarden langs de Waal
14.45 - 15.15 uur - Krijgsraad in de Gasthuiskapel
16.00 - 17.00 uur - Parade en teruggave van de stad door de Fransen

De Stichting ’t Bommels Gilde is in het leven geroepen na de succesvolle Vestingstedendagen op 1 en 2 oktober 2005. “Dat evenement was een doorslaand succes, met naast fantastisch weer, ook duizenden bezoekers, een grote saamhorigheid en vooral cultuur en educatie”, aldus René van Rijen, voorzitter van ’t Bommels Gilde.“ Sindsdien willen we elke twee jaar een historisch getint feest organiseren in de binnenstad van Zaltbommel. We hebben een enthousiast bestuur en heel veel hulp van vrijwilligers.

Column Opa Mekske:
"Wat nu wat nu zei pietje cru"
Opa geeft een geschiedenislesje over de inname van Zaltbommel door de Fransen. Lees verder >>

Beleef de slag om Zaltbommel mee vanaf het water!
Vaar veilig met de Bommelervaart midden tussen het slagveld door, terwijl u ondertussen geniet van een overheerlijke brunch. U vaart zondag 3 juni van 11:00 uur tot 14:00 uur en onderweg eet u zoveel als u wilt voor slechts €25,- per persoon. Voor kinderen < 12 jaar betaalt u €15,- en kinderen < 4 jaar mogen gratis mee. Vertrekpunt is de Veerweg in Zaltbommel. Reserveer tijdig via www.party-cruises.nl of 06-12525450/ 06-51264809. Het aantal plaatsen is beperkt!

Binnenstad autovrij
Om het evenement ’De Slag om Bommel’ in goede banen te leiden, is een aantal (verkeers)maatregelen genomen. Vanaf vrijdag 1 juni vanaf 10.00 uur wordt een deel van de binnenstad autovrij gemaakt. In andere delen van Zaltbommel zijn extra parkeerplaatsen beschikbaar en worden gratis pendelbussen ingezet.
Klik hier voor een compleet overzicht van de verkeersmaatregelen.

Stamppottenfestijn
Op 2 juni kunt u vanaf 17.30 uur aanschuiven voor het unieke stamppottenfestijn in de Waterstraat. U kunt uw eigen menu samenstellen. Er is keuze uit boerenkool- en zuurkoolstamppot en hutspot. Daar wordt Gelderse rookworst, gebraden gehaktballen in de jus of gebakken speklappen bij geserveerd. Verder kunt u de stamppot garneren met Amsterdamse uien, augurken, zilveruitjes, rauwkostsalade en grove mosterd. Het buffet kost €13,50 per persoon en is inclusief een drankje. Er zijn in totaal 120 plaatsen beschikbaar. Kom proeven, beleven en genieten van het diner en waan u in een vervlogen tijd! Het stamppottenbuffet wordt opgevrolijkt met live muziek. En misschien ook live entertainment, zodra de soldaten met hun schermutselingen in de stad beginnen. Een plaats aan het buffet kan gereserveerd worden via jos@moesman. be. De kosten voor het eetfestijn kunt u vooraf overmaken op rekeningnummer 12.06.50.601, t.n.v ’t Bommels Gilde Zaltbommel en o.v.v. uw naam en stamppotfestijn.
Uitgelicht
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden