over ons | adverteren | sitemap | contact

1200 jaar Poederoijen in 2014, dat moet gevierd worden!


Deel deze pagina

Kasteel Poederoijen
Kasteel Poederoijen
In 2014 bestaat Poederoijen 1200 jaar. Een dergelijke mijlpaal in onze dorpsgeschiedenis moet gevierd worden. Om er een leuk feestje van te maken heb je de nodige tijd mankracht en financiën nodig.

In eerste aanleg zal moeten worden nagedacht hoe dit heugelijke feit te vieren met en door de inwoners van ons dorp. Om een en ander in goede banen te leiden moet er een werkgroep starten met een aantal inwoners uit het dorp.

In deze werkgroep gaan we dan brainstormen over welke activiteiten we zouden kunnen organiseren en hoe die te bemannen en te financieren etc etc. Met deze plannen gaan we dan naar de inwoners om te kijken of dit door het dorp gedragen wordt en borduren daar op voort.

Inwoners die in deze werkgroep willen participeren kunnen zich opgeven bij ondergetekende. Vervolgens zal er een eerste bijeenkomst worden belegd met de deelnemers van deze werkgroep en gaan we samen bepalen hoe we te werk gaan. Omdat het de bedoeling is dat we met het hele dorp bij dit jubileumfeest gaan betrekken is dus ieders inbreng is welkom. Dus heb je een goed idee maar wil je niet in de werkgroep zitten. Zet het op papier en laat het me weten.

Aan welke activiteiten kun je zoal denken:
 • Een jubileum boek over de geschiedenis van Poederoijen
 • Een gedenkpenning slaan met het wapen van Poederoijen
 • Het bouwen van een jubileumpoort
 • Het versieren van het dorp
 • Het oprichten van een monumentje
 • Een grote optocht
 • Een jubileum concert
 • Een dorpsvlag (hebben we eigenlijk al)
 • Een grote zomer reünie van Poederoijense families van over de gehele wereld.
 • Een kostuum spektakel, het hele dorp verkleed.
 • Een Poederoijense quiz
 • Een grote Bourgondische maaltijd aan lange dissen.
 • Lezing over de geschiedenis van het dorp
 • Groot kampvuur met Poederoijense verhalen en legendes
 • Foto wedstrijd. Poederoijen in beeld.
 • Enz. enz.
Kortom teveel om op te noemen. Laat wat van je horen. Opgave en ideeën sturen naar Koos Tromp, M.van Rossumweg 31, 5307 HC, Poederoijen
Tel: 0418 – 677134 e-mail: trompenburg@zonnet.nl.
Datum
17 november 2011

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

De geschiedenis van Poederoijen
Gedurende de eerste eeuwen van onze jaartelling was de Bommelerwaard waarschijnlijk door de wisselende waterstanden niet permanent bewoond. Romeinen en Bataven maakten plaats voor Germaanse stammen in een rivierengebied waarvan de loop van de rivierarmen aanmerkelijk verschilden van de huidige stroombeddingen, in de hand gehouden tussen stevige dijken.

Van Poederoijen zijn ons geen tastbare bewijzen in de vorm van bodemvondsten nagelaten waarmee we het ontstaan van het dorp kunnen verklaren. Pas in 814 wordt melding gemaakt van een landgoed met hoeve in "Podarwic", zoals de latijnse naam vermeld staat in een schenkingsakte van Balderic aan de abdij van Lorsch. De uitgang "wic" is niet vreemd, nog steeds zijn er ook in onze regio plaatsnamen bekend met deze uitgang, : Kerkwijk, Rijswijk, Uitwijk, plaatsnamen die duiden op een uitwijkmogelijkheid, een woonplaats in geval van watersnood.Later, in de eerste helft van de dertiende eeuw, lezen we over Puderoygen in de beschrijving van de goederen van de abdij van Berne. Deze uitgang is naderhand vervangen door ooijen. Een ooi is een laag gelegen stuk land langs de rivier, ook deze naam herkennen we nog in bijvoorbeeld de ooipolder. Over de oorsprong van het eerste deel van de naam lopen de meningen uiteen. Poeder zou kunnen slaan op de zandige grond langs de rivier.

Onlangs heeft Jan Bervaes uit Zaltbommel allerlei namen en begrippen in het westen van de Bommelerwaard op een rijtje gezet. Hij vermoedt dat er nogal wat scandinavische elementen in zitten. het zou ons herinneren aan de tijd dat de Noormannen in ons land waren. De naam Podarwic zou volgens hem de wijk van de Pod's (een stam of volk) betekenen. Het meervoud van een scandinavisch woord is -ar, vandaar Podar(wic). De "o" wordt in het Scandinavisch als "oe" uitgesproken, vandaar Poeder(ooijen). In de loop der eeuwen is de naam van het dorp op vele manieren geschreven. Het Podarwic is overgegaan in Poderwik(814), Poderwijk, Puderoygen(1200) Pouderoyen en heden ten dagen als Poederoijen geschreven , soms ook wel met een Y als Poederoyen.

(bron: De Vier Heerlijkheiden Brakel)
Valentijnsdag
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden