over ons | adverteren | sitemap | contact

Vrijwilligers lezen patiŽnten voor


Bibliotheek en Ziekenhuis slaan handen ineen met project Voorlezen aan Bed


Deel deze pagina

Vandaag starten Ziekenhuis Rivierenland en Bibliotheek Rivierenland in een gezamenlijk project ‘Voorlezen aan bed’. Van maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 15:00 uur lezen vrijwilligers desgewenst patiënten voor. Lezen en voorgelezen worden staan hoog op het lijstje van ontspannende bezigheden. Voorgelezen worden aan je ziekenhuisbed is daarmee een welkome afleiding voor wie kampt met ongemak en pijn.

Voorlezen aan bed betreft een proef waarbij vrijwilligers van de Tielse Vrijwilligers Organisatie in eerste instantie voorlezen aan patiënten op enkele verpleegafdelingen . Blijkt de proef succesvol, dan vindt er mogelijk een uitbreiding naar andere afdelingen plaats.

Mobiele bieb
Elke dinsdag- en vrijdagochtend maken twee vrijwilligers van de ziekenhuisbibliotheek een ronde over de afdelingen met mediakarren. Patiënten kunnen bij hen boeken, tijdschriften en puzzelboekjes lenen. De vrijwilligers inventariseren tijdens hun ronde of er belangstelling is voor het voorlezen en plannen de voorleessessies vervolgens in.

Krant, tijdschrift, boek of tablet
Patiënten kunnen zelf aangeven waaruit ze graag worden voorgelezen; krant, tijdschrift, boek, of van een tablet. Bibliotheek Rivierenland heeft een iPad ingericht met onder andere een aantal Bibliotheek-apps, zoals de LuisterbiebApp en de VerhalenbiebApp. De vrijwilligers kunnen patiënten ook uitleg geven over luisterboeken en het gebruik daarvan.

Impuls
Om Voorlezen aan Bed mogelijk te maken kreeg de ziekenhuisbibliotheek met geld van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland een nieuwe impuls, waarbij de collectie vernieuwd en uitgebreid is op basis van de expertise van Bibliotheek Rivierenland. Bibliotheek Rivierenland traint de vrijwilligers in het voorlezen,het omgaan met de iPad en de verschillende apps.

Eenzaamheidpreventie
Naast het feit dat voorlezen patiënten kan helpen ontspannen en afleiden van pijn en ongemak van het verblijf in het ziekenhuis, voorziet het ook in de behoefte aan contact en aandacht. Hiermee kan Voorlezen aan bed goed werken als het gaat om eenzaamheidbestrijding.

Bondgenootschap voor Geletterdheid
De Bibliotheek en het Ziekenhuis hebben elkaar eerder dit jaar gevonden in het Bondgenootschap voor Geletterdheid waar zij samen met 38 andere organisaties in participeren. Vanuit die rol willen beide organisaties het lezen en voorlezen onder zoveel mogelijk doelgroepen stimuleren.

Werving vrijwilligers
Mensen die belangstelling hebben om voorleesvrijwilliger te worden in het ziekenhuis in Tiel, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de Stichting Tielse Vrijwilligers Organisatie (TVO), www.tvo-tiel.nl.

Datum
5 oktober 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden