over ons | adverteren | sitemap | contact

Duurzaam: de mode voorbij?


Simone Thoolen, 22-11-2013


Deel deze pagina

Was ik een paar dagen terug nog op een bijeenkomst waar de termen ‘duurzaam’ ‘vitaal’ en ‘leefbaar’ als vrolijke, inhoudsloze, vlaggetjes aan een lijntje bungelden om het duurzame imago van de spreker op te vijzelen, gisteren was ik in het Land van Maas en Waal bij een Symposium waar het woord 'duurzaam' echt in de mond werd genomen en de betekenis geproefd en uitgedragen. Volledig geïnspireerd en vol goede moed om verder te gaan in de overgang naar een nieuw tijdsgewricht keerde ik terug naar huis. Gesterkt in mijn missie: het oprichten van podia, het verbinden van mensen en ideeën, en zo alle radartjes in werking stellen om het grote rad van het leven een geweldige zwieper te geven in de richting van een andere, nieuwe economie.

Symposium Duurzaam Maas en Waal
Waar ging het symposium gisteren over? Over MVO. Een afkorting die staat voor: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Eigenlijk een pleonasme. De term benadrukt dat ondernemen en ethiek bij elkaar horen. MVO is een term die vaak in een adem wordt genoemd met ‘duurzaam’ en ‘ppp’ (people planet profit). Holle woorden, die zo vaak worden rondgestrooid dat de betekenis ervan is afgesleten. Ze klinken lekker. Vijzelen het ego van de onderneming op. Met het predicaat ‘duurzaam’ ben je immers aantrekkelijker. Maar toch. Het lijkt alsof de holle woorden nu echt vulling gaan krijgen. MVO is geen trend meer. Het is de normaalste zaak. Een kwestie van fatsoen. We hebben geen keuze. De aarde raakt op. “Als we blijven doen wat we deden krijgen we minder dan we hadden”. Met onze levenswijze hebben we 5 aardes nodig. Maar er is er toch echt maar eentje. Hoe vertellen we dat aan onze kinderen? “Duurzaamheid is wat je zelf zou doen als je het eeuwige leven had."

Ander tijdsgewricht
Wat in mijn studietijd*, ik heb het over eind 1992, nog de geur had van geitenwollen sokken, lijkt nu eindelijk, 20 jaar na dato (!) algemeen gedachtegoed te gaan worden. We staan nu op een kruispunt naar een nieuwe tijd. De hele economie kantelt. Het oude lineaire denken, met de materiële focus op bezit en hebzucht verdwijnt en gaat over naar circulaire economie. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot en is niets nieuws onder de zon. De natuur werkt in kringlopen en deze benadering blijkt effectief en succesvol. Afval bestaat niet. En energie is oneindig. We zijn zelf onderdeel van een grote cyclus. We hoeven alleen maar mee te doen.

Gedrag – pneuma (πνεῦμα)
Gaandeweg het symposium besefte ik dat het niet zozeer gaat om kennis en innovatie. Maar om gedrag. Van ieder van ons. Met kleine stapjes vooruit is ook vooruit. Gedragsverandering vergt dat we dagelijks onze paradoxen en dilemma’s aan de kaak stellen. Bewust keuzes maken en met elkaar onze inzichten delen. Alleen dan komen we verder. De technische kennis en kunde hebben we al. We kunnen al auto’s maken die op water rijden of op zonne-energie. We kunnen onze huizen volledig zelfvoorzienend maken. Maar het oude gedrag moet nog slijten. Alleen dan is wereldwijde implementatie van innovatieve technologieën succesvol. Aan de 3 p’s van people planet profit werd een 4e toegevoegd: Pneuma (πνεῦμα) dat is grieks voor ‘adem’ of ‘ziel’. De spirituele focus om vanuit je binnenste het nieuwe tijdsdenken toe te passen op alles wat je doet. Van klein naar groot. Dus ook als je in de Jumbo staat en kiest wat je in je mandje gooit. Kies je voor sperzieboontjes uit Verweggistan omdat die zo goedkoop zijn (milieukosten niet meegerekend), of kies je voor lokale streekproducten van eigen bodem? Goedkoop = duurkoop!

Bewustwording en delen
Het viel mij op dat er behoefte is aan verbinding. Mensen worden langzaam bewust en willen inzichten en kennis delen, elkaar inspireren, samenwerken. Delen is het nieuwe hebben. Ook dat hoort bij de nieuwe tijd. Meer verbondenheid en betrokkenheid met elkaar en met de aarde. Bezit verdwijnt naar de achtergrond. En juist in deze nieuwe tijd hebben we een ideaal instrument voor verbinding: Internet. Binnen 6 stappen zijn we verbonden met álle mensen op aarde. Kijk maar eens op Linkedin naar je directe vrienden en naar het aantal tweede- en derdegraads vrienden, de vrienden van je vrienden van je vrienden enzovoorts. Dit aantal volgt een natuurlijk logaritme. Via social media is iedereen met elkaar verbonden.

Inspiratie
Ik ben blij dat ik in deze tijd geboren ben en de overgang mag meemaken en er een steentje aan mag bijdragen. Ik weet het weer. Mijn drive is opgepoetst. Ik ben een verbinder. Ik ga verder met het oprichten van podia, het verbinden van mensen en ideeën, en zo alle radartjes in werking stellen om het grote rad van het leven een geweldige zwieper te geven in de richting van een andere, nieuwe economie.

En wat ga jij doen?

*) Een van mijn afstudeeropdrachten aan de Wageningen University 1992 ging over ecologisch verantwoord ontwerpen, kringlopen sluiten: de EVSO strategie van S. Tjallingii.
Het symposium Duurzaam Maas en Waal vond plaats op 21 november 2013 in d'n Bogerd te Druten.

Sprekers:
 • Marlou Poncin


  http://vimeo.com/hanzedstudio
 • Alain Cracau, Hoofd Advies & Ontwikkeling Duurzaamheid bij Rabobank Nederland
 • Bert-van-Boggelen, bruggenbouwer, oud CNV-voorzitter en kwartiermaker "De Normaalste Zaak"
 • Huub Biezemans, lid van het Centraal College van Deskundigen voor 'De MVO Wijzer'
 • Theo Quaijtaal, ruim 20 jaar ondernemer met een sterke maatschappelijke en sociale betrokkenheid
 • Hans Vos gebiedsdirecteur ZZG Zorggroep, Land van Maas en Waal en programmadirecteur wonen en zorg, lid van het kenniscentrum duurzame zorg bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)
 • Sybrand-Buma, fractievoorzitter van het CDA en auteur van het boek 'Samen kunnen we meer'
Forumdiscussie:
 • Onder leiding van Huub Bosch, Voorzitter raad van commissarissen Rabobank

Presentatoren:
 • Marjolijn Desmet, eigenaar en gepassioneerd adviseur bij SY(N)C
 • Rob Janssen, eigenaar van Spraakmaker
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden