bird
dinsdag 19 maart | 11.03 uur

Beleef Kerkdriel!

kerkdriel_1369587748
De jachthaven van Kerkdriel

Aan de oude huizen aan het Mgr. Zwijsenplein en de Teisterbantstraat is te zien dat Kerkdriel vroeger al één van de belangrijkste plaatsen van de Bommelerwaard was. Nu is het nog steeds het grootste dorp in de gemeente Maasdriel.

Kerkdriel, Hoenzadriel en Velddriel vormen van oudsher samen 'Driel'. Om verwarring te voorkomen - en omdat hier de parochiekerk stond - werd de naam veranderd in Kerkdriel.

De mandenmakers van weleer zijn nu professionele champignontelers
Tot aan het begin van de twintigste eeuw leefde men in 'Driel', net als in Ammerzoden, van de mandenmakerij. Van wilgentenen vlocht men, aanvankelijk vooral in de wintermaanden, rieten manden als bijverdienste. Dit groeide uit tot een volwaardige bedrijfstak. Toen in de tweede helft van de twintigste eeuw de vraag naar manden afnam, werd tuinbouw belangrijker. Het dorp is nu vooral bekend door zijn champignonteelt.

Het adellijke slot, Huis Teisterbant, is een groot monumentaal rechthoekig woonhuis. In 1399 werd het huis in bronnen al genoemd als het 'Huys to Driel'. Pas later kreeg het zijn huidige benaming. De naam Teisterbant komt van graaf Ansfried van Teisterbant, een Utrechtse bisschop. Omstreeks 1950 is het gerestaureerd.

Mgr. Zwijsenplein
Het centrale plein heette vroeger 'd'n Delkant'. In 1927 werd het hernoemd tot Mgr. Zwijsenplein om Kerkdriel's bekendste inwoner te eren: Joannes Zwijsen. Deze aartsbisschop van Utrecht was in de 19e eeuw het gezicht van katholiek Nederland en zijn borstbeeld, gemaakt door August Falise, prijkt aan het eind van het plein. Het Mgr. Zwijsenplein vormt het uitgaanscentrum van het dorp. Hier is ook het voormalige gemeentehuis uit 1888 te vinden en wordt de wekelijkse markt gehouden.

Kerken
De oude kerk van Kerkdriel was de grootste en mooiste van de Bommelerwaard, beweert men. Deze kerk werd door mensen uit de verre omtrek druk bezocht. De kerk is helaas aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (april 1945) verwoest. De huidige hervormde kerk is in 1952 gebouwd.

De rooms-katholieke Sint-Martinuskerk stamt uit 1954 en werd gebouwd in de stijl van de Bossche school.

Markt
Al sinds 4 juli 1449 heeft Kerkdriel het recht om een jaarmarkt te houden. Deze traditie is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootse kermis van de Bommelerwaard: de Drielse Kermis (elke 2e zondag van juli). Ook bekend is de jaarmarkt 'Op d’n Delkant' in juni.

Water
In Kerkdriel zijn veel watersportgebieden, ontstaan door ontzandingen van de uiterwaarden van de Maas. Waterliefhebbers kunnen terecht in De Zandmeren en de Dorpswaard. Hier is een compleet aanbod op het gebied van waterrecreatie te vinden met jachthavens, zwembaden, campings, strand- en ligweiden, vis-, zwem-, sup-, surf-, waterski-en zeilgelegenheden, een golfterrein en een ijsbaan.

Boottochten
In Kerkdriel zijn meerdere mogelijkheden voor het maken van boottochten. Na eerst in Wroclaw rondvaarten te hebben verzorgd, doet Partyschip Domani nu alweer enkele jaren in Kerkdriel dienst als rondvaartboot. Hij ligt afgemeerd in De Zandmeren.

In de zomer varen de schippers van het café Driels Veerhuys met een klein bootje naar startpunten van enkele wandelroutes in het stroomgebied van de Maas. Dit zijn routes van 4 tot 11 kilometer lang, die lopen over landwegen, verharde paden en oude dijken. Passagiers worden o.a. afgezet bij voetbalvelden en De Steeg in Alem en de zeilschool in Kerkdriel. De routes zijn tegen betaling verkrijgbaar in het Veerhuys.

Verder lezen