bird
dinsdag 19 maart | 08.39 uur

Beleef Hedel

DSC_4151-1
Het paardje van Hedel.

Aan de Maas, in het uiterste zuiden van de Bommelerwaard ligt het dorp Hedel. Het is een van de oudste bewoningskernen van de regio en bekend vanwege zijn grote Paardenmarkt in het najaar. Het oude dorp heeft zwaar te lijden gehad van de bombardementen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Toch is er nog genoeg interessants te zien.

Hedilla
In 815 hoort Hedilla bij de bezittingen van het Klooster Lorsch bij Mainz. Later werd het een Hoge Heerlijkheid. Wat zoveel inhoudt dat de heer hier het gebied mocht besturen. Zelfs tot in de 16e eeuw heeft de heer hier zijn eigen munt geslagen. In 1699 kwam aan de positie van de heer een einde. Hedel kwam in de handen van de Staten van Gelderland.

Kasteel van Hedel
Het kasteel van Hedel werd al voor 1336 genoemd, maar werd in 1794 door de Fransen verwoest. De resten van het kasteel zijn in het begin van de 19e eeuw afgebroken. Bij het uitgraven van de fundamenten zijn later de slotgracht en oude muntstempels teruggevonden. De fundamenten van het kasteel zijn rond 1980 hersteld en opgemetseld. De muntstempels liggen in het museum van Hedels Historie (in het oude gemeentehuis).

Frontlinie
Door haar ligging aan de Maas en langs een belangrijke verbindingsweg van en naar Utrecht, op de grens tussen Brabant en Gelre, was Hedel vaak het strijdtoneel tussen rivaliserende partijen. Ook in de tweede wereldoorlog was dat het geval. Bijna het gehele dorp is verwoest, waaronder vele mooie boerderijen. Het dorp is daarna weer opgebouwd, gebruikmakend van het oude stratenpatroon. Opvallend is de speciale stalen brug, ooit ontworpen als onderdeel van het Rijkswegenplan uit 1927 en nu aangemerkt als “Nederlands werelderfgoed”.

Mix van inwoners
Hedel heeft een mix van protestantse, hervormde en katholieke inwoners. Protestante inwoners van Hedel maken gebruik van de gotische Nederlands Hervormde kerk uit de 17e eeuw. De Katholieken maakten gebruik van de grote neogotische kerk, die op de voorhof van het kasteel, de ‘Neerhuizing’, stond en in de oorlog verwoest werd. Hij is nadien vervangen door een nieuwe kerk die nog steeds in gebruik is.

Pal naast de Katholieke kerk is het leuke kleindierwandelpark te vinden. Jong en oud kan zich vermaken in deze mini-dierentuin met lama's, struisvogels en heilige ibissen. Even verderop, in het voormalige raadhuis, bevindt zich Historisch Museum Hedel.

Paardenmarkt
Elke eerste maandag in november (na Allerzielen) wordt de Hedelse Paardenmarkt gehouden, één van de grootste paardenmarkten van Europa. Vele tienduizenden Nederlanders en Belgen bezoeken dan het dorp. In de Lange Voorstraat worden ruim duizend paarden getoond en verkocht. De kermis draait dan op volle toeren en er zijn typische Hedelse paardenmoppen te koop.

Verder lezen