over ons | adverteren | sitemap | contact

Woord van het jaar


Opa Mekske


Deel deze pagina


Zoals jelui misschien weet ben ik een taalliefhebber. Ik kan ontaarde genieten van mooie woorden en maak er graag te pas en te onpas gebruik van.

Ik loop natuurlijk al een tijdje mee en daarom kan ik zien welke woorden in de mode zijn en welke op het randje van uitsterven staan. Woorden als helegaar, aanstonds, pierement en borstrok hoor je al bijna niet meer om nog maar te zwijgen van 'bruultoet'. Volgens Google ben ik zelfs nog de enige in het land die dat woord gebruikt!

Nou vooruit, ik leg het nog één keer uit voor het te laat is: een bruultoet is een kacheltje. Een allesbrander om percies te zijn. Hoe ze aan dat woord komen weet ik niet, maar ik vind het een mooi woord .

Over poelepetaat zal ik maar wijselijk m'n mond houden want de keren dat ik dat heb moeten uitlegen zijn niet meer te tellen.

De taal is het voertuig van de geest maar het is wel een piepende wagen geworden, zei Driek van Wissen zaliger altijd. Veel moois dreigt te verdwijnen.

Maar geen paniek mensen! Gelukkig komt er ook weer nieuw bij!

Dat ik zo van ouwerwetse woorden hou wil niet zeggen dat ik niet open sta voor nieuwe woorden. Welnint! Ik heb eens een onderzoekje gehouden op mn twitterpagina en daar stuurden een heleboel aardige mensen hun #woordvanhetjaar door. Een paar juweeltjes passeerden de revue.

Hou je vast:
sneuelullenlijst eurocrisis wegwees-angolees bejaardejongeren aardscheerder poederpruik internetfossiel wordfeuden (weet iemand wat dat is ? ) ver-bin-den oscillococcinum twitteranalfabeet plaszak uitstekelbaars twitterfreak bofbips weigerambtenaar flitspaalbom bedrijfspoedel flexitariër

Ik heb een top 3 samengesteld, want dat hebben ze tegenwoordig zo graag:
1 droeftoeter
klinkt aan alle kanten goed en hoewel het iets droevigs beschrijft word ik er heel vrolijk van
2 wildbreien
hahaha ik zie het al voor me
3 amish-baardenknipper
lijkt me een beroep met toekomst

Nou vooruit, nog een 4e: opperglopper
(een glopper is een glazenophaler in de horeca. een opperglopper is z'n baas).


Mijn eigen inbreng voor woord van het jaar was ’aanrikkemederen’. Zeg nou zelf, dat klinkt toch veel beter dan ‘aanbevelen’? En mijn vriend Gert de Goede ging zelfs nog een stapje verder. Toen hij op een ontvolgknopje drukte noemde hij dat ‘ontrikkemederen’.

Opa Mekske, november 2011meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Berichten van Opa Mekske
Berichten van Opa Mekske
Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden