over ons | adverteren | sitemap | contact

Wat nu, wat nu, zei Pietje Cru


Opa Mekske


Deel deze pagina


Ja mensen, hebben jullie het goed in de gaten dat het dit weekend de Slag om Bommel is? Nee zeker? Dat dacht ik al! Vurt maar. Een geschiedenislesje!

Iets meer dan 200 jaar geleden op een mooie winterdag stond opeens het Franse leger van Napoleon voor de poorten van Zaltbommel. In Bommel schrokken ze zich natuurlijk te pletter zo 'n overmacht hadden ze nog nooit gezien.

Er werd lang en hevig gevochten en na een bloederige en zeer zware strijd gaf de bevolking van Bommel zich uiteindelijk na grote verliezen gewonnen. Wat een ravage was dat.

(om eerlijk te zijn, was de rivier toevallig net bevroren en liepen de Fransen in een half uur de Gamerschestraat binnen, maar dat even terzijde.)

Dat was ook het moment dat generaal Pichegru (pietje cru) zijn beroemde woorden ‘wat nu, wat nu‘ sprak, omdat het allemaal wel heel vlotjes verliep.
Er zijn mensen die wat sterkere teksten hebben achtergelaten. Ik geef het meteen toe.

Die Fransen zorgden er direct voor dat we allemaal een achternaam kregen. En dat we bomen gingen planten langs de wegen en dat we kilo's en meters en toiletten en trottoirs kregen.

Het ging niet eens heel slecht. Maar ja, aan alle mooie dingen komt een end.

Keizer napoleon overspeelde z'n kaarten aan de Berezina en toen op Elba en daarna in Waterloo en toen nog een keer op sint Helena. En toen, toen was het echt met 'm gedaan. Zo gaat dat met kleine mannekes die het een bietje te hoog in hun bol hebben. Dat loopt nooit goed af. Net goed, mispunt.

De Fransozen dropen af, terug naar Parijs. Daar bleven ze twee eeuwen lang zitten kniezen.

Tot dit jaar ! Want dit weekend zijn ze terug en krijgen ze een herkansing in Zaltbommel. Rene die kan oe d'r alles over vertellen, maar die zal wel druk zijn dus doe ik het maar:

Er komt een enorme veldslag aan de rivier mensen. de Fransen tegen de Engelsen en de geallieerden.
Iedereen in de oude binnenstad is verkleed en overal in de stad proberen zanggroepjes boven het kanongebulder uit te komen. Er worden mensen voor de krijgsraad gesleept en Napoleon komt zelf ook even kijken.

En de Boschstraat word de gezelligste straat.
Want daar staat de guillotine.

Het is gek toch eigenlijk : agge word afgeslacht en bezet door een vijand dan voelt dat op dat moment helemaal niet zo fijn. En 200 jaar later maken we er een groot feest van! Jaja zo gaan die dingen mensen. Het leed van gisteren is het volksvermaak van morgen.

Zaterdag en zondag dus allemaal naar Bommel! En als mijn heup een bietje meewerkt en m'n kies getrokken is, m'n verkoudheid over en er niks moois op TV is dan zal ik er zéker zelf ook bij zijn!

opa mekske mei 2012meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag
Uitgelicht
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden