over ons | adverteren | sitemap | contact

Visbakken met Jantje Kaai


Opa Mekske


Deel deze pagina


Deze week moest ik opeens aan Jantje Kaai denken. Zijn echte naam was Jan Baks maar iedereen kende ‘m als Jantje Kaai. Dat kwam omdat ie altijd zo kaai en kaaihard was.

Jantje Kaai was een Woerkumse visser die al zeker 60 jaar dood is. Ik leerde hem kennen toen hij al ver in de tachtig was. Hij kwam af en toe naar Dalem om een paar borreltjes te drinken en te kaarten in het café.

Het was een oersterke kerel. Gezegd werd dat ie eens een weddenscahp had gewonnen door zichzelf op te trekken onder de Gevangenpoort van Woerkum met een zalmschouw tussen z'n benen geklemd. Met drie volwassen kerels erin. Of dat verhaal klopt weet ik niet zeker, maar feit blijft dat ie merakels sterk was. Ik heb m wel eens iemand een knal voor zn harses zien geven waarna die meer dood dan levend was.

Omdat ik op internet helemaal niks over hem kon vinden dacht ik die leemte eens op te vullen.

Jantje Kaai werd geboren in 1858 in een tijd die de mensen van tegenwoordig nauwellijks kunnen voorstellen. De vissers op de Merwede hadden een zwaar leven. Ze waren altijd op het water en hun gezinnen woonden hutjemutje in veel te kleine vissershuisjes en ze verdienden geen droog brood, kortom het was kwakke erremoei geblazen. Gezinnen met 20 kindeen waren trouwens meer regel dan uitzondering. Als de vrouwen eenmaal begonnen te baren was er geen stoppen meer aan. Dan leverden ze elk jaar een gloednieuw keind af.

Afgezien van de drukte in die kleine huisjes was het nog een heidens karwei om voor iedereen een nieuwe naam te verzinnen. Dus liepen er soms een paar in een gezin rond met dezelfde naam. Best praktisch soms, want als je 'Willem' riep zaten er meteen al zes aan tafel.

Ook al was het een hard bestaan, toch hadden ze het wel gezellig zo samen. Maar zo na 1920 kwam de klad erin toen de zalm in de rivier opraakte door vervuiling en overbevissing. De Woerkumse vissers raakten behoorlijk in de penarie en begonnen te stropen dat het een lieve lust was. Ze stonden in heel Gelderland bekend als de bonte hond en eindigden vaak in het gevang.

Jantje Kaai en zn kornuiten waren soms dagenlang weg met het botje. Ze voeren dan tot aan Duisburg toe, op zoek naar vis. Met als enige proviand een hompje droog brood. De vis die ze vingen was voor de verkoop, dus daar aten ze niks van. En als ze eindelijk doodop en uitgehongerd in Woerkum terugkwamen vertrokken ze meteen dezelfde avond weer. Het is mij nog altijd een raadsel waar al die kinderen vandaan kwamen.

Zo ging dat tientallen jaren door totdat de visserij in Woerkum echt op z'n end was.

Gelukkig zorgde Vadertje Drees voor een klein pensioentje en kon Jantje Kaai nog een paar jaartjes rustig leven. Als hij naar Dalem kwam dan bakte hij nog wel eens een scholletje op het vuurduveltje. Zomaar voor de lol. En niemand bakte de vis zoals Jantje Kaai, met zo’n heerlijk krokant zwart laagje aan elke kant. Ik zal de smaak nooit meer vergeten...

Jantje overleed rond 1950 en de Woerkumse vissers verdwenen uit het straatbeeld...

Maar een paar jaar geleden hoorde ik dat er nog een paar over zijn! Die houden elk jaar op Hemelvaart een wedstrijd visbakken net als vroeger. ik ben er nog nooit geweest, maar dit jaar denk ik wel.

Tenminste als ik iemand kan vinden die me erheen rijdt. En als die heup niet meer zo opspeelt. En als er niks moois op TV is, nou dan ben ik er zeker te weten!

Dus misschien zie ik oe daar dan. Bezjoer!

Opa Mekske, mei 2012meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Berichten van Opa Mekske
Berichten van Opa Mekske
Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden