over ons | adverteren | sitemap | contact

't Schaamrood staat me tot aan de lippen


Opa Mekske


Deel deze pagina


Ik zal de laatste zijn om te beweren dat alles vroeger beter was. Welnint, we stikten toen de moord van de erremoei, niemand had werk en je zag zelden iemand met een iPhone.

Maar sommige dingen, daar verlang ik dan toch nog wel eens naar en één daarvan is de saamhorigheid. Ik zal een verhaal vertellen.

In de jaren 30 woonde er in Dalem - waar ik vandaan kom - een leuk meske: Mietje Walraven. nichtje van de slager. Haar ouders waren al vroeg overleden. Toch was het een vrolijk ding en verduveld mooi bovendien, maar dat had er niks mee te maken. Mietje werkte in de kost bij de freule van Pallandt, wat een goeie aanstelling was natuurlijk op dat kasteel .

Maar op een kwaaie dag gebeurde het. ’t Was een paar dagen voor kerst toen Mietje niet goed oplette. Ze was bezig met groene zeep op het bordes en ze donderde zo naar benee. Rug gebroken. Meteen het end van haar bestaan als dienstmeid, want een werknemer wier rug in een hoek van 90 graden staat, daar hedde natuurlijk niks aan. Mietje kwam thuis te liggen.

Zonder baan, zonder familie en zonder uitkering was dat natuurlijk onbegonnen werk. Dat wist het hele durp. Dus wat gebeurde er? Ik zal ‘t vertellen. Iedereen stak de koppen bij mekaar en er werd een plan gesmeed om Mietje te helpen. Tante Jo maakt elke dinsdag erwtensoep, Ome Wim kwam elke ochtend langs met hout, de vrouw van de dominee maakte haar schoon enzovoorts. Ik ging elke avond een verhaaltje aan haar voorlezen. Iedereen droeg een steentje bij. En zo knapte Mietje zienderogen op.

Dat ze er later met een Duitser vandoor ging is voor dit verhaal niet zo relevant.

Jaja mensen, zo was dat vroeger. Er heerste een soortement gevoel dat we er met elkaar voor stonden ook al had niemand van ons het breed. Na de oorlog veranderde dat. Drees stelde voor dat de staat alles ging regelen als iemand in de verdrukking zat. Iedereen kon zich gewoon met zichzelf bezighouden en niemand kwam tekort. Ook goed.

Tot op een gegeven moment het geld daarvoor op was. Dat geld was namelijk te hard nodig om de wegen nog breder te maken, zodat we wel zees rijen dik in de file konden staan en om tot in het holst van de nacht zwermen met helikopters boven de Bommelerwaard te laten vliegen.

En hoe is het nou denkt u? Denken we nog aan anderen? Nee mevrouw! Hebben we nog oog voor mensen in nood? Nee meneer. Ligt de buurman al maanden dood in zijn huis dan klagen we alleen dat het stinkt. En dat ie z'n auto maar steeds niet wegzet. Is er een buurland in nood dan laten we het stikken. Vier miljard willen we bezuinigen op de armste mensen in de derde wereld. Het schaamrood staat me tot aan de lippen!

Eigenlijk gek: terwijl door twitter de wereld is veranderd in een groot durp trekken we ons steeds minder aan van de ellende van anderen.

Veel mensen willen terug naar de Oud-hollandsche waarden en normen. Ze willen dan de gulden terug en ontzag voor de veldwachter. Maar snappen ze wel waar het over gaat, vraag ik me dan af?

Het maakt mij persoonlijk niet zoveel uit of de waarden oudhollands zijn, of nieuw gieks of Tibetaans. Als we waarden hanteren die wereldwijd gelden al eeuwen gelden dan komt het vanzelf goed. Liefde en respect en mededogen voor elkaar klinkt zo simpel, maar is toch lastiger dan ‘t lijkt.
Blijkbaar .

Opa Mekske, november 2011meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Berichten van Opa Mekske
Berichten van Opa Mekske
Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden