over ons | adverteren | sitemap | contact

Mama, hoe zat het nou met die eieren en die paashaas?


Deel deze pagina


(foto: https://af.wikipedia.org/wiki/Ostara_(fees))

Mama wat betekent het woord 'Pasen' en wat hebben die eieren en de paashaas en die lammetjes er nou mee te maken? Ja, leg dat maar even simpel uit. Daar zitten nogal wat oude verhalen achter, die allemaal door elkaar gehusseld en met elkaar verknoopt zijn. Het mooie is dat de boodschap door de tijd heen eigenlijk hetzelfde is gebleven. Mijn uitleg in deze vroege ochtend aan de kinderen:


Lentefeest
Pasen is van oorsprong een heidens feest om de lente te vieren. Tijdens dat feest werd godin Astarte aanbeden. Zij werd ook wel Èostre, Eastre, Istra genoemd, iedereen noemde haar net ietsje anders. Astarte is de godin van het leven en de vruchtbaarheid en zij wordt (nog steeds) in vele culturen en religies aanbeden. Eastre is niet voor niks ook een oud woord voor lente. Bij de lentegodin Astarte hoorden twee figuren: de paashaas en de eieren. De paashaas is het teken van vruchtbaarheid en de eieren een teken van een nieuw leven. Het verhaal is verdwenen maar de paashaas en de eieren bleven.

Pascha
Het woord Pasen komt van het griekse woord ‘Pascha’, en is de naam van een joods feest dat al in het eerste bijbelboek, het Oude Testament, genoemd wordt. Het woord Pasen betekent letterlijk 'voorbijgaan'. En dat verwijst weer naar de engel des doods die de huizen van de Joden voorbij ging waarna de Farao instemde met de uittocht van de Joden uit Egypte.

Het verhaal van de 10e plaag van Egypte
De Joodse traditie leert dat duizenden jaren geleden er een hongersnood heerste in Israël. De joden verlieten daarom Israel en gingen in Egypte wonen, omdat daar voedsel genoeg was. Dat ging een tijdje goed, maar uiteindelijk werden de joden behandeld als tweederangs burgers. Er was in die tijd ook slavernij. Mozes vroeg aan de Farao of het joodse volk terug mocht gaan. Maar dat vond de Farao niet goed. Toen gebeurde er iets raars. Opeens gingen alle oudste kinderen in elk gezin dood, behalve de oudste kinderen van de joodse families.
Mozes was namelijk van te voren door God gewaarschuwd en had de joden opgedragen een lam te slachten en het bloed aan de deurpost te smeren. De 'Engel des Doods' ging de huizen met bloed aan de deurpost voorbij. Het bloed van het geslachte lam redde dus de joodse mensen in het huis. Toen dat gebeurde werd de Farao bang en vond hij het vertrek van de joden uit Egypte wel goed. De joden vieren met Pesach nog steeds de uittocht uit Egypte.
(מַכַּת בְּכוֹרוֹת - makat bechorot – zie ook: Exodus 11:4-10 en 12:29-30)

Het verhaal van Christus die opstond uit de dood
Met de komst van Jezus Christus (de gekruisigde) kreeg het ´Pascha´ een nieuwe betekenis. Christenen vieren dat Jezus eerst stierf aan het kruis en daarna terugkwam uit de dood. Vroeger, in de tijd van het oude testament, offerde men elke dag een lam in de tempel. Zo kan ook de dood van Christus aan het kruis als een offer voor anderen worden opgevat. De christenen noemen Jezus ook wel het Lam van God.

Gehusseld - maar de boodschap blijft hetzelfde
Alle ingrediënten van de oude verhalen, de meiboomtakjes en palmtakjes, het broodhaantje, het lam, de paashaas en de eieren zijn gebleven en de verhalen zijn vervlochten. Wat over blijft is een mooie traditie om het leven te vieren. Dat de dood niet het laatste woord heeft.

Vrolijk Pasen!

Simone Thoolen, 02-04-2015
© Bommelerwaardgids


meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Ken uw feestdagen!
Uitgelicht
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden