over ons | adverteren | sitemap | contact

Mama, hoe zat het nou met die eieren en die paashaas?


Deel deze pagina


(foto: https://af.wikipedia.org/wiki/Ostara_(fees))

Mama wat betekent het woord 'Pasen' en wat hebben die eieren en de paashaas en die lammetjes er nou mee te maken? Ja, leg dat maar even simpel uit. Daar zitten nogal wat oude verhalen achter, die allemaal door elkaar gehusseld en met elkaar verknoopt zijn. Het mooie is dat de boodschap door de tijd heen eigenlijk hetzelfde is gebleven. Mijn uitleg in deze vroege ochtend aan de kinderen:


Lentefeest
Pasen is van oorsprong een heidens feest om de lente te vieren. Tijdens dat feest werd godin Astarte aanbeden. Zij werd ook wel Èostre, Eastre, Istra genoemd, iedereen noemde haar net ietsje anders. Astarte is de godin van het leven en de vruchtbaarheid en zij wordt (nog steeds) in vele culturen en religies aanbeden. Eastre is niet voor niks ook een oud woord voor lente. Bij de lentegodin Astarte hoorden twee figuren: de paashaas en de eieren. De paashaas is het teken van vruchtbaarheid en de eieren een teken van een nieuw leven. Het verhaal is verdwenen maar de paashaas en de eieren bleven.

Pascha
Het woord Pasen komt van het griekse woord ‘Pascha’, en is de naam van een joods feest dat al in het eerste bijbelboek, het Oude Testament, genoemd wordt. Het woord Pasen betekent letterlijk 'voorbijgaan'. En dat verwijst weer naar de engel des doods die de huizen van de Joden voorbij ging waarna de Farao instemde met de uittocht van de Joden uit Egypte.

Het verhaal van de 10e plaag van Egypte
De Joodse traditie leert dat duizenden jaren geleden er een hongersnood heerste in Israël. De joden verlieten daarom Israel en gingen in Egypte wonen, omdat daar voedsel genoeg was. Dat ging een tijdje goed, maar uiteindelijk werden de joden behandeld als tweederangs burgers. Er was in die tijd ook slavernij. Mozes vroeg aan de Farao of het joodse volk terug mocht gaan. Maar dat vond de Farao niet goed. Toen gebeurde er iets raars. Opeens gingen alle oudste kinderen in elk gezin dood, behalve de oudste kinderen van de joodse families.
Mozes was namelijk van te voren door God gewaarschuwd en had de joden opgedragen een lam te slachten en het bloed aan de deurpost te smeren. De 'Engel des Doods' ging de huizen met bloed aan de deurpost voorbij. Het bloed van het geslachte lam redde dus de joodse mensen in het huis. Toen dat gebeurde werd de Farao bang en vond hij het vertrek van de joden uit Egypte wel goed. De joden vieren met Pesach nog steeds de uittocht uit Egypte.
(מַכַּת בְּכוֹרוֹת - makat bechorot – zie ook: Exodus 11:4-10 en 12:29-30)

Het verhaal van Christus die opstond uit de dood
Met de komst van Jezus Christus (de gekruisigde) kreeg het ´Pascha´ een nieuwe betekenis. Christenen vieren dat Jezus eerst stierf aan het kruis en daarna terugkwam uit de dood. Vroeger, in de tijd van het oude testament, offerde men elke dag een lam in de tempel. Zo kan ook de dood van Christus aan het kruis als een offer voor anderen worden opgevat. De christenen noemen Jezus ook wel het Lam van God.

Gehusseld - maar de boodschap blijft hetzelfde
Alle ingrediënten van de oude verhalen, de meiboomtakjes en palmtakjes, het broodhaantje, het lam, de paashaas en de eieren zijn gebleven en de verhalen zijn vervlochten. Wat over blijft is een mooie traditie om het leven te vieren. Dat de dood niet het laatste woord heeft.

Vrolijk Pasen!

Simone Thoolen, 02-04-2015
© Bommelerwaardgids


meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column én UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:Gerelateerde info

Ken uw feestdagen!
Uitgelicht
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden