over ons | adverteren | sitemap | contact

Karl May en de Apaches


Opa Mekske


Deel deze pagina


In m'n jeugd was ik een verwoed lezer van de verhalen van Karl May. Urenlang kon ik bij Ome Wim onder de schommelstoel liggen. Die had namelijk een hele verzameling boeken in z'n kist. Je moest natuurlijk wel uitkijken want vlak naast me stond een kwispedoor en af en toe kwakte Ome Wim daar een fluim pruimtabak naartoe en dan kreeg je van die bruine spetters op je boek.

Maar goed, die Karl May dus schreef over coyboys en indianen. En die indianen waren dan altijd van die bietje dommige maar toch wel heel edele roodhuiden die vanalles konden wat de beschaafde mens allang vergeten was. Ze hadden van die mooie namen als Witte Veder en Zwarte Arend en waren merakels trots op mekaar en op de andere Indianen. Ik droomde weg bij al die Mohikanen, Arapaho’s en Apaches.

Vooral met de Apaches had ik wat. Onverschrokken prairiemensen waren het, voor wie geen zee te hoog ging en die d'r een kunst van maakten om onhoorbaar naderbij te sluipen om dan heel stilletjes je hoofdhaar eraf te zagen. Zonder dat je het merkte.

Maar apaches waren meer dan dat. Het waren mensen die dicht bij de natuur leefden, die nooit meer verbruikten dan ze nodig hadden en die één waren met de omgeving. Je hoorde dan ook nooit een onvertogen woord over Apaches in die dagen. Bovenal hadden ze een wijsheid waar menig westers bleekgezicht hedentendage nog steeds een flinke punt aan kan zuigen.

Een paar jaar geleden kwam ik ze weer tegen, die Apaches. Hier vlakbij mijn huis in de Bommelerwaard ramde er eentje frontaal in een lichtmast. Deze keer was het geen roodhuid, maar een gevechtshelikopter. Drie lange jaren leefde heel de Bommelerwaard vervolgens in complete duisternis, totdat ik bijna door al m'n kaarsenvoorraad heen was.

En dan denk ik bij m'n eigen: hoe haal je het in vredesnaam in je botte harses om zo'n vreselijk wapentuig te noemen naar mijn bloedbroeders de Apaches? Een wapentuig dat een bijna onmenselijk lawaai maakt en daarbij gericht is op het vernietigen zonder aanziens des persoons, van alles wat mooi en lelijk is? Een grof schandaal is het! Ik pleit er dan ook voor om die helikopters gewoon te hernoemen. Noem ze gewoon Nederlander, Duitscher, Brit of Amerikaan. Dát zijn de volkeren die de natuur verstoren met grof kabaal en die vernielen zonder respect.

En kom niet aan mijn Apaches.

Opa Mekske, januari 2011meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column én UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag
Uitgelicht
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden