over ons | adverteren | sitemap | contact

De buxusmot, trots van de Bommelerwaard


Opa Mekske


Deel deze pagina


Een paar jaar geleden liep ik naar buiten. En ik schrok m'n eigen een hoedje. Waar eens mijn mooie buxushaagje stond resteerde nou alleen nog maar een paar miezerige takjes. en temidden van die ravage zat hij. Met 'n volle pens: De RUPS VAN DE BUXUSMOT!

Nou was ik niet de enige in de buurt hoor. Iedereen had er last van: Henk en Alie, Meneer van den Oever, de jongens van hier neffen, dikke Leo en zelfs de man van de huishoudster van de dominee z'n zuster.

Dus ik ben maar eens gaan uitzoeken hoe ’t kwam en ik zal ‘t oe uitleggen.

De buxusmot zelf is een mooi wit vlindertje dat vrolijk ronddartelt in de tuinen van China, een eind hiervandaan dus. Dat doet ie daar al eeuwen en de Chinezen zijn al aardig aan dat leuke beestje gewend. Het vlindertje doet dan ook geen vlieg kwaad. Nee, het zijn alleen de rupsjes, die geven niks dan ellende en hebben maar éé doel: buxusplanten verrinneweren!

Wij hadden er hier nooit last van. Tot in 2007, want toen ging het opeens mis.

Wat er toen gebeurd is is nog steeds in nevelen gehuld...! Er is blijkbaar iemand uit de Bommelerwaard zo gek geweest om naar China te gaan. Wie het is heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar ik vraag dat nog wel na. die bewuste persoon nam blijkbaar een partij buxusmotten mee naar holland. Hartelijk dank!

Dus: de plaatselijke politie vraagt oewen aandacht: wie is er in 2007 potverdimme naar China gegaan en heeft zijn koffer niet goed nagekeken? Nou?

Nou zitten we met de gebakken peren en is d’r in de gehele Bommelerwaard geen buxuspant meer veilig!

Maar goed. Nog efkes over de rupsjes zelf: de vraag is natuurlijk: hoe krijde ze weg? Mijn advies is gewoon om goed op te letten en elke dag een paar uurtjes bij de buxus te posten. Zo gauw as dagge d'r eentje ziet die een hap uit een blad wil nemen haalde 'm d'r met de hand uit. Net zo simpel! En zo de volgende weer. En de volgende.

Het kost misschien wat tijd, ik geef het toe, maar het is altijd beter dan gif spuiten. Gif en ik, wij gaan niet goed samen.
Ik verzamel de rupsjes en ga ermee in gesprek. Zo probeer ik ze op andere gedachten te brengen. En ik moet zeggen: al met tamelijk goeie resultaten! ik heb er al een paar die overgestapt zijn op snijbiet en ook broccoli gaat er goed in.

Maar goed, als t echt 'n plaag wordt dan gooide d'r voor mijn part maar een hele partij gif op en god zegene de greep.

Nog een paar tips;
- als een struik te ver heen is haal je 'm er helemaal uit en voer je 'm in een dichte zak af
- Als je toch gaat spuiten doe 't dan na 10 dagen weer want je mist altijd een paar rupsen.
- Kijk vooral in het voorjaar goed uit , dan ben je ze voor.

Het ziet ernaar uit dat de buxusmot heel Nederland gaat veroveren en dat we temee geen buxus meer overhebben. Toch zit het in m'n aard om van alles de positieve kant te zien: het is ook wel weer een mooi beest! De vraag moet maar eens gesteld worden: wat is er nou mooier: zo'n lillijk buxusbolletje of zo 'n prachtige groenzwarte rups? Ik bedoel maar!

Ik begrijp dan ook niet dat we in de Bommelerwaard een ijsvogel als mascotte hebben gekozen. Dat beestje ziede maar hoogstzelden. Nee, ik stel voor dat we een ander nationaal symbool nemen , iets wat heel echt Bommelerwaards is en wat je overal om oe heen kunt zien: jawel u raad het al, de buxusmot !

Opa Mekske, augustus 2012meer columns ›

Lid worden
Ruim 2300 abonnees ontvangen elke week gratis een column Ún UITtips in hun mailbox. Wil jij ook lid worden? Vul dan je gegevens in:

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Berichten van Opa Mekske
Berichten van Opa Mekske
Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden