bird
dinsdag 19 maart | 07.03 uur

Beleef Brakel

DSC_4515-1
Het ponybeeldje aan het marktplein van Brakel.

In het westen van de Bommelerwaard, direct aan de Waaldijk, ligt het dorpje Brakel. Wie door het oudste gedeelte van het dorp loopt kan de geschiedenis nog voelen. Toch is een flink deel verloren gegaan bij een dijkverzwaring in de jaren 70.

Huisterpen
Brakel ligt gedeeltelijk op een stroomrug van de Waal en gedeeltelijk in de lage kom. Veel boerderijen staan daarom op huisterpen. Ook de kerk, Ook de Nederlands Hervormde kerk, Huis Brakel en het Spijker zijn gelegen op dergelijke kunstmatige verhogingen.

Geschiedenis Brakel
De geschiedenis van Brakel gaat terug tot 870 toen Boudewijn II, de derde Heer van Heusden, hier een slot bouwde. In de 13e eeuw stond hier een burcht, waar ridder Eustachius woonde. Het was een waterburcht, een vierkant ommuurd complex. Aan de ingangszijde had het een zware vierkante toren en aan de andere zijde een rechthoekig woongebouw met twee ronde hoektorens. Na de verwoesting van het kasteel in 1672 door de Fransen, is het in verval geraakt.

Kasteelruine en Het Spijker
Alleen de voorraadschuur van het kasteel, het Spijker, is overeind overgebleven. De indrukwekkende kasteelruïne is te bewonderen via een fraai wandelpad over landgoed Brakel. De ruïne bestaat uit de restanten van de twee ronde hoektorens en de tussenliggende muur die de buitenmuur vormde van het woongebouw. Het Spijker is tegenwoordig een woonhuis.

Landgoed en Huis Brakel
De familie Van Dam-van Brakel was jarenlang actief in het bestuur van het dorp. In 1768 liet de heer van Brakel een statig landhuis bouwen: het Huis Brakel. Het Huis grenst aan Landgoed Brakel, een parkbos met kasteelruïne. Na een ingrijpende verbouwing in 1811 heeft is het park heringericht in de landschapsstijl, met parkbossen en slingerpaden, weilanden en boomgaarden.

Forten
In de buurt zijn twee fraaie forten te bewonderen die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Batterij onder Brakel en Batterij onder Poederoijen.

Flora en fauna
Stinzeplanten als sneeuwroem en aronskelk komen hier veelvuldig voor. In het parkbos groeit look-zonder-look en staan veel paddestoelen. Veel zangvogels, groene specht, ijsvogel, kerkuil en ooievaar en vele andere dieren profiteren van dit mooie gebiedje.

Oudheidkamer en conferentieoord
De koetsierswoning is nu ingericht als ‘oudheidkamer’. Vanaf 1972 is landgoed Brakel in handen van Geldersch Landschap.

Oude Moestuin
De Oude Moestuin tuin dateert uit 1768 en is gelijktijdig met de bouw van Huis Brakel aangelegd. Vrijwilligers (Janny en Willem Ermstrang) hebben de tuin in 1982 gerestaureerd en ingericht met een bijzondere plantencollectie. De tuin is bekend in heel Nederland en is regelmatig opengesteld voor publiek. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud wordt op prijs gesteld. Wilt u weten wanneer de Oude Moestuin opengesteld is? Raadpleeg dan de UITagenda.

Verder lezen